Därför vände börsen upp

Efter en svag öppning vände Stockholmsbörsen upp och var klart högre efter en dryg timmes handel på onsdagen.

Utvecklingen var liknande på de ledande europeiska börserna sedan bank och cykliskt återhämtat sig. Onsdagen är för svensk del endast en halvdag.

Klockan 10.15 var OMXS30 1,4 procent högre till noteringen 1.006,7. Det kan jämföras med att indexet var så lågt som -0,9 procent direkt efter öppning. Omsättningen uppgick till 4,4 miljarder kronor.

SwedbankA var 2,9 procent upp till 74 kronor och fick dessutom stöd av attNordeahar höjt rekommendationen för till köp från tidigare behåll. Riktkursen höjs till 86 kronor från tidigare 82 kronor.

Nordeasteg 1,2 procent till 65:65 kronor ochSHBA adderade 0,9 procent till 197:20 kronor.SEBA, som handlas utan rätt till utdelningen om 1 krona per aktie, ökade 0,6 procent till 44:65 kronor.

Teliasonera steg 1,8 procent till 47:79 kronor. UBS har höjt rekommendationen för Teliasonera till köp från tidigare neutral. Riktkursen höjs till 57 kronor från tidigare 54 kronor.

ElectroluxB ökade 3,6 procent till 186:30 kronor,ScaniaB avancerade 2,4 procent till 119:80 kronor ochABBklättrade 1,5 procent till 142:40 kronor.

Preliminär säsongsjusterad statistik visade att den tyska bruttonationalprodukten steg 0,2 procent under det första kvartalet jämfört med det närmast föregående och 1,6 procent jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare. Analytiker hade väntat sig oförändrad BNP under kvartalet och en uppgång med 1,2 procent jämfört med samma kvartal året före.

Ytterligare BNP-rapporter väntas under dagen och klockan 11.00 kommer den preliminära rapporten för hela euroområdet. Den väntas visa att BNP steg 0,1 procent från fjärde kvartalet och 0,5 procent från första kvartalet 2009.

Sandvikgick sämre än marknaden i övrigt genom att vara 0,2 procent upp 97:40 kronor tyngd av att Morgan Stanley sänkt rekommendationen till undervikt från tidigare jämvikt och dragit ned riktkursen till 77 kronor från tidigare 94 kronor.

Lundin Petroleumvar 4,8 procent högre till 39:32 kronor. Goldman Sachs har återupptagit bevakning av Lundin Petroleum med rekommendation neutral och riktkurs 61 kronor.

MTGB avancerade 4,7 procent till 426:90 kronor. Den norska mediekoncernen Schibsteds resultat före skatt blev 251 miljoner norska kronor för det första kvartalet. Analytiker hade enligt SME Direkt räknat med ett resultat före skatt på 170 miljoner norska kronor.

Börserna i New York stängde oregelbundet på tisdagen efter att ha haft de största uppgångarna på ett år under den föregående sessionen i spåren av det omfattande stödpaketet i Europa. Dow Jones stängde 0,3 procent lägre, en viss försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring oförändrat. S&P 500 stängde 0,3 procent ned och Nasdaq Composite var oförändrad.

De asiatiska börserna hade oregelbunden utveckling med dragning ned på onsdagen. Nikkei 225 stängde 0,2 procent ned efter svag utveckling för exportbolagen, som tyngdes av att yenen stärkts mot dollarn och euron. Toyota steg dock efter att bolaget redovisat en oväntad kvartalsvinst.

I Kina backade börserna på oro för att regeringen ska vidta ytterligare åtgärder för att strama åt de ekonomiska förhållandena. Australiens S&P/ASX 200

Index var 0,6 procent högre sedan investerarna välkomnat att landets regering ska arbeta för att nå budgetöverskott tre år tidigare än i den förra prognosen för att skapa en “solid buffert” mot den europeiska skuldkrisen som hotar att underminera den globala återhämtningen.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med uppgångar om 0,2 procent i eftermiddag.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.