Datorhandlaren slår i taket

Dustin gjorde en rivstart förra året, men har tappat farten. Räkna med att det går att köpa aktien billigare längre fram.

Årets första årsstämma i ett börsbolag hölls i förra veckan. En händelse som passerade i stort sett obemärkt. De cirka 50 aktieägare i dator-, mobiltelefon- och it-återförsäljaren ­Dustin som hittat till biografen Grand på Sveavägen i Stockholm i förra veckan kunde se tillbaka på ett hyfsat första år på börsens lista för mellanstora bolag.

Företaget sattes på börsen av riskkapitalbolaget Altor bara några månader efter miljardkraschen i det danska rederiet OW Bunker som samma Altor satte på börsen under 2014. Riskkapitalisten hade inte råd med ännu ett börsfiasko och såg till att tryffera Dustinemissionen och noteringen med nya storägare, främst Fjärde AP-fonden och familjen Ax:son Johnson. Det visade sig fungera.

Utförsäljningskursen 50 kronor blev snabbt ifrånsprungen under premiärdagen 13 februari förra året. Första dagen nåddes 65 kronor och sett i efterklokhetens avslöjande back­spegel går det att konstatera att det hade varit en bra tidpunkt att sälja. Knappt ett år senare, i mitten av förra veckan, handlades aktien till nivåer kring 60 kronor.

Dustin uppstod i en entreprenörs­familj. De två grundarna, Bo och Ulla Lundevall, drev en zoologisk butik när de började sälja den tidens hetaste dataprylar, disketter i 18 olika färger, både 5,25-tums och 8-tums, till postorderkunder över hela landet. Familjens hund, en cairn terrier, som hette just Dustin, fick ge namn åt ­sidoverksamheten.

Den 32 år gamla verksamheten säljer sedan dess datorer och andra it-produkter i butiker men framför allt på internet. Bolaget gör ett nummer av att ha inlett försäljning över internet samma år som amerikanska Amazon.com. Kunderna återfinns främst bland små- och medelstora företag – 90 procent av försäljningen går till företagskunder. En mindre del av kunderna är privatpersoner.

Bolaget rymmer flera av de företräden som gör en investering attraktiv:

Snabb tillväxt. Försäljningen är upp i genomsnitt 15 procent per år de senaste tio åren.

Tillväxten har till lika delar varit organisk respektive förvärvad.

Inga förlustår i bagaget.

Fortsatt stora tillväxtmöjligheter i Norden där marknadsandelen är cirka 8 procent.

Långsiktiga planer på expansion utanför Norden.

En finans- och handlarfamilj (Ax:son Johnson) bland de större aktieägarna.

Sammantaget flera faktorer som pekar på gynnsamma framtidsutsikter alltså.

Till fördelarna kan man också foga det faktum att varje försäljningskrona värderas lågt av börsen. Med utgångspunkt i ett börsvärde på drygt 4 miljarder kronor värderas varje omsatt krona till cirka 50 öre.

Med de flesta andra mått mätt är Dustinaktien mer måttligt attraktiv.

Den färska kvartalsrapporten för det första kvartalet i det brutna ­räkenskapsåret 2015/2016, indikerar att tillväxttakten fått sig en törn på en marknad som präglas av prispress och allt hårdare konkurrens, inte minst från andra onlineleverantörer. Dustins nettoomsättning ökade med måttliga 2,7 ­procent under kvartalet till 2,1 miljarder kronor.

Rörelsemarginalen i Dustin är inte bättre än hos en välskött livsmedelsbutik och hamnar under 2016, enligt Affärsvärldens bedömningar kring 4 procent. Under första kvartalet nådde bolaget 4,1 procent. Målet är att rörelsemarginalen, när jämförelsestörande poster räknats bort, ska nå 5–6 procent. Under första kvartalet var siffran 4,9 procent. Det blir kort sagt inte så mycket bättre än nu.

Nästa källa till oro är goodwillen. Risken för framtida nedskrivningar är en uppenbar baksida av de många förvärv som genomförts under senare år. Den stora post som inkluderar den stadigt växande goodwillposten samt värden för andra immateriella rättigheter efter förvärv är på totalt 2,2 miljarder kronor. Siffran kan jämföras med det egna kapitalet som uppgår till 1,4 miljarder kronor.

En vink om hur ledningen och tidigare nyckelpersoner ser på framtiden kan väntas efter 13 februari, då den ettåriga inlåsningsperioden för ledningen löper ut. Händer inget, det vill säga blir det inga insiderförsäljningar, kan man anta att bolagets framtid ser hyfsat gynnsam ut. För insiders som vill köpa mer aktier finns förstås inget hinder. Och då är det intressant att konstatera att köparna är få. Ingen av insynspersonerna har köpt på sig Dustin-papper under det senaste halvåret. Undantaget är bara stor­ägaren Antonia Ax:son Johnson, som genom sitt Axmedia AB har försökt visa var skåpet ska stå. Hon dubblade genom en affär i oktober sitt innehav och är därmed ägare till 20 procent av Dustin.

Affärsvärldens råd att teckna aktien för ett år sedan visade sig lyckosamt. Aktien är upp i storleksordningen 20 procent sedan introduktionen.

Men kommer papperet att lyfta ytter­ligare nu? Affärsvärlden tror inte det. När det kommer till värderingen av framtida vinster ­utmärker sig lågmarginalaktören Dustin. ­Nykomlingen på börsen värderas till 19 gånger årets vinst. Motsvarande p/e-tal för H&M och Clas Ohlson är 22 respektive 19. I det sällskapet är Dustin ingen favorit utan en aktie man följer bäst från sidlinjen. Köp när aktien faller under 55 kronor. Det har skett vid ett halvdussin tillfällen under fjolåret och varje gång har aktien hämtat sig igen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.