De är Sveriges fyndkapitalister
Någon som minns riskkapitalbolaget Speed Ventures? Bolaget tillhörde de mest omskrivna riskkapitalbolagen kring sekelskiftet när börsen tjurrusade. I mars 2000 var bolaget ett av de mest välfinansierade i Europa. Finansjättar som Schroeder Ventures och Soros Private Equity Partners fanns bland dem som bidrog med totalt cirka 820 miljoner kronor i ett par finansieringsrundor.
Nu är bolaget mest ett minne från en annan tid. Efter kolossala investeringar i en rad portföljbolag, bland annat e-handelssajten Letsbuyit, gick det ena efter det andra av dem under.
Trots att många riskkapitalbolag under slutet av 1990-talet gjorde påtagligt många dåliga investeringar är hungern efter fortsatta investeringar förhållandevis hög. Under första halvåret har visserligen antalet nyinvesteringar i sådd-, start up-, och de tidiga faserna minskat jämfört med samma period förra året, enligt en kartläggning som Svenska Riskkapitalföreningen gjort.
Nyinvesteringarna som helhet har dock inte backat i någon större utsträckning. Men de har flyttat uppåt i kedjan och är nu koncentrerade till senare faser i portföljbolagens utveckling. Under 2002 så handlar det mycket om tilläggsinvesteringar i de egna portföljbolagen.
Någon brist på pengar finns heller egentligen inte, enligt Affärsvärldens tabell. De 50 största aktörerna förfogar tillsammans över 193 miljarder kronor vilket kan jämföras med 179 miljarder för ett halvår sedan. Nu är 116 miljarder investerade mot 96 i början av året.
Hittills i år så har de 50 största bolagen investerat runt 23 miljarder i 414 investeringar. Av dessa så var drygt 40 procent nya men den relativt höga andelen är också ett tecken på den ökande syndikeringen. När nytt kapital har behövts i ett portföljbolag så har fler riskkapitalaktörer bjudits in.
– Hittills har alla varit väldigt upptagna med att se om sina egna hus och har tagit hand om finansieringen av portföljbolagen själva om de kunnat. Men nu börjar man se att allt fler söker också externa finansiärer för i synnerhet senare finansieringsrundor. Men bolagen måste ha kommit en bra bit på väg mot vinst och kassaflöde för att man ska kunna locka till sig nya investerare, säger Johan Bjurström, chef för Alfred Berg ABN-Amro Capital Investment i Sverige.
Totalt sett har antalet investeringar inte förändrats nämnvärt om man jämför första halvåret i år med första halvåret förra året. Även sett till investerade kronor är investeringstakten god, om man jämför första halvåret i år med motsvarande tid i fjol.
Framtidsförhoppningarna är därmed förhållandevis goda och investeringsviljan finns utan tvekan kvar. Bland de femtio största riskkapitalbolagen som Affärsvärlden kontaktat så kommer en klar majoritet att bibehålla eller öka investeringstakten nästa år.
Enligt Riskkapitalföreningen säger 43 procent av medlemmarna att de tänker investera mer kapital under de närmaste tolv månaderna. Men det betyder inte att det därmed blir så mycket lättare för vare sig nystartade eller mognare företag att få ny finansiering. Mycket av investeringskraften kommer även i fortsättningen att gå åt till att underhålla de portföljbolag som finns.
Säkert kommer också transaktioner mellan riskkapitalbolagen att bli ännu vanligare om inte möjligheten till utförsäljningar blir bättre.
– Jag är osäker på om vi kommer att göra några nyinvesteringar den närmaste tiden på grund av det allmänt dåliga marknadsklimatet. Det saknas riskvilligt kapital i de tidiga faserna och det är ont om exitmöjligheter. I dag fungerar inte riskkapitalets värdekedja. Det finns inte tillräckligt med kapital i början och det sker knappt några exits. Däremot finns det relativt gott om expansionskapital i mitten på värdekedjan. Det måste repa sig på exitsidan innan det repar sig på såddsidan, säger Staffan Helgesson, vd på Startupfactory.
För de riskkapitalföretag som fortfarande har pengar är situationen därmed ganska behaglig. Lägre priser ger chans till fyndköp. Speed Ventures öde kan återigen tjäna som illustration:
I våras tog ett annat sargat riskkapitalbolag, börsnoterade Ledstiernan, över Speed Ventures verksamhet. Billigt, kan tilläggas.
– Prisbilden är nu så låg på onoterade bolag att riskkapitalbolagen hellre köper in sig i dem som kommit en bit på väg. Tidigare var priserna ofta så höga att det var svårt att komma in i bolag till rimliga priser, säger Tom Berggren, vd på Riskkapitalföreningen.
För att investeringstakten ska kunna ta fart ordentligt på bred front så krävs sannolikt något mer än enbart lägre priser på de företag som riskkapitalbolagen är villiga att investera i.
– Börsen måste stiga innan investeringarna kommer i gång på allvar, säger Tom Berggren.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.