De stabila bankerna

De närmaste dagarna är det dags för de viktigaste bolagen, sett till börsvärde, att lämna rapporter. Affärsvärlden räknar med att de blir bra.

Fredagen var Ericsson, Ericsson och åter Ericsson. Denna vecka är det bankerna som står på agendan.Och de är betydligt viktigare för börsens utveckling än Ericsson.Börsvärdet för de fyra bankjättarna uppgår till 300 miljarder, vilket ger dem en vikt på 17 procent i index, att jämföra med Ericssons 91 miljarder.Tittar man på fjolåret är det lätt att se att bankerna är alldeles för lågt värderade. De samlade vinsterna före skatt uppgick till knappt 45 miljarder. Sektorn värderas därmed till knappt 10 gånger fjolårets vinster, efter schablonskatt.

Bankerna tjänar fortfarande miljarder.

Men så är 2002 lite annorlunda än fjolåret. Bankerna har rasat på börsen, vilket hör ihop med att flera europeiska banker fått stryk. De europeiska bankerna har stor exponering mot telekomsektorn och har därför drabbats av ordentliga kreditförluster.

Men de svenska bankerna? Nja, läget är inte alls så allvarligt som ute i Europa. Kreditförlusterna kanske ökar, från en låg nivå, men att det skulle vara oroväckande är helt felaktigt.

Däremot har den usla aktiemarknaden ställt till flera problem:Investmentbankdelarna går dåligt och har samtliga fått göra sig av med folk. Corporate finance-uppdragen lyser med sin frånvaro och aktiviteten inom aktiehandeln är låg. Det slår mot resultaten, särskilt i SEB som genom Enskilda haft en riktig guldkalv.

Fondvinsterna som länge har drivit upp resultaten finns inte kvar. Värdeminskningarna i fonderna slår direkt mot bankernas resultat eftersom förvaltningsavgiften bygger på andelen förvaltat kapital. En procent av exempelvis 60 miljarder är betydligt mindre än en procent av 100 miljarder.Engångskostnader till följd av börsraset. Nordeas pensionsstiftelse sitter med stora underskott och banken måste kanske skjuta till ett par hundra miljoner, vilket slår mot resultatet.

Direktavkastningen ligger på goda 4 procent och uppåt. Så bra utdelning får inga av bankens egna kunder på sina sparpengar.

Föreningssparbanken har redan meddelat att de skrivit ner sina OM–aktier, till följd av den stora värdeminskningen i bolaget. Handelsbanken kanske behöver skjuta till ännu mer pengar till Handelsbanken Liv. Och så vidare.Ovanstående faktorer är nog mer troliga än eventuella kreditförluster. Men kan det sänka kurserna ytterligare? Jag tror inte det. Det mesta är redan diskonterat i dagens aktiepriser.

För bankerna tjänar fortfarande miljarder. Bara under årets första nio månader räknar analytikerna med att de ska göra vinster på nästan 30 miljarder före skatt. Ställt mot nuvarande börsvärden gör de bankerna väldigt aptitliga.En titt i tabellen ovan visar att de samtliga handlas till 10-13 gånger innevarande års resultat. Direktavkastningen ligger på goda 4 procent och uppåt. Så bra utdelning får inga av bankens egna kunder på sina sparpengar.Den huvudsakliga verksamheten som består av utlåning till hushåll och företag tickar på. Även om någon enstaka nedskrivning eller besvikelse rapporteras, lär rapporterna tas emot bra av marknaden.

Värderingen talar för det.

SIMON BLECHER

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.