De var mest lättlurade i nätfisketest

I ett test där man ska skilja mejl med nätfiske från äkta e-post klarade sig personer i företagsledningar och ekonomiansvariga sämst i Sverige. Mer än 8 av 10 bland dem som deltog lät sig luras i provet, där man nu också kan testa sig själv.

De yrkesroller som var bäst på att avslöja nätfisket var personalansvariga (HR) och it-personal.

Enligt säkerhetsföretaget McAfee som genomfört undersökningen var det dåliga svenska resultatet bland personer i företagsledning och ekonomipersonal bland de sämsta globalt.

”Det är extra uppseendeväckande då den här typen av it-attacker i första hand riktar sig till ekonomianställda och personer i ledande positioner”, påpekar McAfee i ett pressmeddelande.

Nätfiske eller ”phishing” är it-attacker som görs via falska mejl, oftast med länkar som leder direkt till skadlig kod när man klickar på dem. De mejl som visade sig svårast att identifiera innehöll äkta avsändaradresser och samtliga länkar utom en var ofarliga. Även ett par äkta mejl visade sig svåra att identifiera.

Av de 924 svenskar som deltog i undersökningen lyckades endast fem procent identifiera samtliga mejl. 84 procent lät sig luras av minst ett nätfiskemejl. Resultatet av undersökningen finns här.

Den som vill testa sin egen förmåga att avslöja nätfisket kan prova här.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.