Deflation i Storbritannien

För första gången sedan 1960 har inflationen i Storbritannien fallit under nollstrecket.

De brittiska konsumentpriserna (KPI) var ned 0,1 procent i årstakt under april. Jämfört med månaden innan var KPI upp med 0,2 procent.

Marknadens förväntningar var att priserna skulle vara oförändrade i årstakt och upp med 0,4 procent i månadstakt.

I mars var priserna oförändrade i årstakt.

Kärn-KPI steg med 0,8 procent i årstakt. Marknaden hade räknat med +1,0 procent. Månaden innan var kärn-KPI upp 1,0 procent i årstakt.

Brittiska producentpriser var upp 0,1 procent i april jämfört med månaden innan. På årsbasis var PPI ned med 1,7 procent, vilket kan jämföras med en årstakt om -1,7 procent även månaden innan.

Analytiker hade väntat sig en månadstakt om +0,2 procent samt en årstakt på -1,6 procent, enligt Dow Jones Newswires.

Kärn-PPI steg med 0,1 procent i årstakt, jämfört med +0,1 procent även under månaden innan. I månadstakt var kärn-PPI oförändrat.

Statistiken presenteras av den brittiska statistikmyndigheten.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.