Deloitte-revisorer döms till böter i OW Bunker-fallet

Danska Revisionsrådet bötfäller två Deloitte-revisorer med 100 000 danska kronor vardera. Detta för deras arbete med det OW Bunkers redovisning före noteringen 2014. Det skriver Realtid.
Deloitte-revisorer döms till böter i OW Bunker-fallet - deloitte-900
Foto: Ørn E. Borgen/TT

OW Bunker gick i konkurs i slutet av 2014. Detta bara en kort tid efter att Altor och Carnegie låtit notera bolaget. Konkursen utlöste stora förluster för aktieägare och fordringsägare. Såväl noteringen som skandalkonkursen har blivit vida omskrivna och bland andra Altor och Carnegie har dragit på sig både kritik och mångmiljonstämningar.

Tingsrätten i Ålborg dömde 2018 den tidigare OW Bunker-vd:n Lars Möller till 1,5 års fängelse för sin inblandning i härvan och tidigare ägare från riskkapitalfonden Altor samt företagets ledning och revisorer är huvudpersoner i flera olika ersättningsärenden.

På våren 2015 bekräftade revisionsfirman Deloitte att man hade träffat företrädare för konkursboet som granskade revisionsarbetet ända tillbaka till 2011.

Nu skriver alltså Realtid att två revisorer från Deloitte bötfälls med 100 000 danska kronor vardera av Revisionsrådet.

Deloitte anser sig dock på samtliga viktiga punkter gällande revisionen av OW Bunkers redovisning för 2013 ha blivit frikända, skriver tidningen.

Dock menar Søren Halling-Overgaard, förvaltare i konkursboet, som har anmält ärendet till danska motsvarigheten till Revisorsinspektionen och stämt OW Bunker vid Östra högsta domstolen, att Deloitte inte har frikänts, utan att Revisionsrådets beslut stödjer konkursboets ärende på flertalet punkter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.