Den finska jätten förtjänar bättre

Nokia har stått i skamvrån sedan en vissen produktportfölj tvingade fram vinstfall och krisstämning. Men mobilmarknaden går bättre än väntat och aktien har lite orättvist halkat efter konkurrenterna.

Det kokar på telekommarknaden. Både mobiltelefoneroch mobilsystem går åt som smör i solen och styrkan i båda marknaderna har överraskat flera analytiker och investerare det senaste året. Uppjusteringar av antalet sålda mobiltelefoner duggar tätt och den senaste i raden att skruva upp sina förväntningar var investmentbanken CSFB.

I år tror analytikerna på CSFB att världens alla mobiltelefontillverkare säljer sammanlagt 775 miljoner tillsammans vilket lägger deras bedömning i mittfåran av de uppdaterade prognoser som presenterats av såväl banker som analysfirmor. Nästa år räknar CSFB med att tillverkarna lyckas kränga 856 miljoner mobiler.

Samtidigt har marknaden för mobilsystem utvecklats bättre än vad många väntat sig även om prispressen och konkurrensen varit fortsatt hård. Det finns en stark underliggande tillväxt av nya abonnenter och samtidigt en stadig ström av kunder från det fasta till det mobila nätet. Lägg sedan till det att konkurrensen blir tuffare mellan operatörerna bland annat i USA. Det driver på viljan att investera i både existerande nät och i uppgraderingar eller i helt nya 3G-nät som klarar av större mängder datatrafik.

Mot den här bakgrunden är Nokiaaktiens blygsamma uppgång på bara tre procent hittills i år lite förvånande. Andra större tillverkare av telekomutrustning har gått betydligt bättre. Ericsson har klättrat nästan 13 procent och Motorola 30 procent. Medan Nokia handlas på ett p/e-tal runt 16 så ligger både Ericsson och Motorola en bit över 20. Amerikanska Qualcomm toppar listan med ett p/e-tal på 35.

Den här rätt så njugga inställningen till Nokia från finansmarknaden hänger förstås ihop med det dramatiska besked Nokia kom med förra året då brister i produktportföljen ledde till minskade marknadsandelar, sämre marginaler och vinstvarning.

De mer långsiktiga utmaningarna kvarstår för Nokia men den finska mobiljätten har nog ändå klarat av situationen på kort sikt bättre än vad många vågat tro på. Det finns kort sagt en rad omständigheter som gör att Nokia i dagsläget borde kunna få en något mer generös värdering.

* Nokia har en bra direktavkastning. På 2,5 procent ligger företaget i linje med börsen som helhet vilket är ovanligt för ett teknologibolag som Nokia. Stor kassa och urstarka kassaflöden borgar för att den nivån kanske till och med kan komma att öka.

* Kassan på över 100 miljarder ger dels trygghet, dels möjligheter att agera snabbt när en omstrukturering av branschen så smått kommer i gång.

* Nokias systemdel går allt bättre och stod för en femtedel av rörelsevinsten det första halvåret. Möjligheterna till positiva överraskningar i efterfrågan främst i USA och Asien finns med i bilden.

Samtidigt är Nokias andel av 3G-telefoner på väg uppåt, även om företaget där ligger långt efter de andelar som finländarna har på GSM. Skalfördelar och lägre kostnader går igen även här, visade en studie gjord av CSFB. Enligt denna ligger Nokia och Sony Ericsson en bra bit före de andra när det gäller hur billigt man kan producera en 3G-telefon.

En stigande andel WCDMA (3G) av det som säljs både inom telefoner och system innebär mer licens- och royaltytintäkter för Nokia, som tillsammans med Ericsson och Nokia sitter på en mycket stor del av patenten till WCDMA.

Nokia kan mycket väl stå inför vinstlyft de kommande två tre åren tack vare en stark totalmarknad och lite bättre totalmarginaler. Dagens p/e-tal på runt 14 när kassan dragits ifrån ser därför snålt ut.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.