”Det är som värst nu”

Jan G Loeys är marknadsstrateg och ansvarig för global tillgångsallokering vid JP Morgan, som de senaste månaderna nyrekryterat i snabb takt i Sverige och Norden. JP Morgan Asset Management förvaltar cirka 1 100 miljarder dollar.

Vilken tidshorisont har du i dina strategier?
– Jag arbetar med strategisk handel snarare än ren tillgångsallokering. Det handlar om taktisk handel med två tre månaders utblick för kunders räkning.

Vilken är bankens uppfattning just nu om marknaderna?
– Vi har nått en punkt där det råder massiv osäkerhet. Men vi har uppfattningen att den globala ekonomin bör vara stryktålig nog att klara de chocker som vi utsätts för.

Och chockerna är?
– Vi har två massiva makroekonomiska risker, den amerikanska husmarknaden och de höga oljepriserna. Dessutom har vi en marknadsrisk och det är kreditkrisen. Det här handlar om chocker som var och en för sig tidigare i historien har skapat recessioner men just nu är vår bästa gissning den att ekonomierna i världen står emot recessionen.

Men det är starka krafter den här gången?
– Det handlar om extremer. Å ena sidan ser vi den största nedgången i huspriserna i USA sedan 1930-talets depression. Å andra sidan ligger företagsklimat och företagsvinster i USA på rekordnivåer samtidigt som tillväxtländerna har en rekordstark kreditvärdighet och finansiell styrka.

Och vad kommer att hända då?
– Vår bästa gissning är att vi håller på att gå igenom det värsta just nu. Kvartal fyra och kvartal ett (2008) är den period när effekterna av oljepriser och husprisfallet i USA bör få störst effekt på konsumtionen. Problemen på kreditmarknaden är som störst just nu.

Du får mig att tro att det värsta är över nu?
– Om ett par månader i alla fall.

Och oljan?
– Ett momentumcase. Det fortsätter uppåt ett tag till.

Dollarn?
– Den försvagas 5-7 procent ytterligare mot euron under 2008. Botten nås när europeiska centralbanken börjar klaga på att den svaga dollarn underminerar europeisk ekonomi och där är vi ännu inte, även om vissa politiker har börjat väcka frågan.

Du säger att du tror på tillväxtländer. Många varnar för Kina just nu?
– Kina är farligt just nu. Det är en väldigt spekulativ handel. På andra håll ser det bättre ut. Både tillväxten i emerging markets och kapitalflödena är väldigt positiva för valutor och aktier i andra tillväxtländer.

Risken för recession i Europa?
– Den är inte låg. Kanske 25 procent.

Vilka branscher tror du på framöver?
– Vi gillar tre sektorer i industriländerna och det är energibolag (oljebolag), teknikbolag och konsumentvaruföretag. Vi gillar inte finansiella bolag och fastighetsbolag och inte heller verkstad, som har gått bra det senaste året. Dessutom underviktar vi sällanköpsvaror, allt från bilar till kapitalvaror.

Några nya rekordnivåer att se fram emot?
– Vi tror inte det. Jag tror mer på aktier än på obligationer på 6-12 månaders sikt men för de närmaste månaderna tror jag inte på nya kursrekord. Det finns inga utlösande faktorer som kan få fart på kurserna, vare sig i Sverige eller i Europa.

Enskilda aktier ni tror på?
– Här får jag hänvisa till vår europeiska fokuslista. Där har vi top picks från våra enskilda analytiker. Det är inga svenska aktier, utan det handlar om papper som norska Aker Kvaerner. Eller tyska BMW. Nestlé, Carrefour och Eon är andra företag. Bland bolagen med högst potential finns Tui Travel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.