”Det blir bud på Carnegie”

Helt galet. Den svartaste börsveckan i mannaminne följt av en måndagsbörs som får “hausse” att låta som en begravning i jämförelse. Vart ska vi nu ta vägen?

– Det går inte att gissa var botten ligger med utgångspunkt i värderingarna, eftersom folk inte har tillgång till krediter. Men det är väldigt få som handlar i uppgången. Omsättningen på uppställ är mikroskopisk i relation till den vi såg i förra veckans ras, säger en galoschförsedd mäklare.

Och de stora institutionernas köporder, som kan hålla aktier uppe i en vecka, har ännu inte synts till. Däremot sägs det att försäkringsbolagen i förra veckan vräkte ut aktier för att hålla konsolideringsgraden intakt.

– Det är precis som hösten 2002 då de skickade ut allt, säger en hummersoppa med taleggio.

I spåren av börskaoset är det nu högtryck på ryktesfronten.

– Allt är möjligt i den här marknaden, det är därför det uppstår så mycket rykten. Jag har aldrig varit med om att det snackas så mycket som nu. Alla banker ska gå samman i olika konstellationer, säger en ofrivillig Romturist.

– När kreditmarknaden väl börjar fungera kommer det att smälla till, flera börsbolag kan försvinna kvickt, spår en halstrad pilgrimsmussla.

Att Swedbank tagit kontakt med Nordea är fortfarande hett på ryktestoppen. Men primetarget är ändå Carnegie. Franklins uppflaggning är ett tydligt tecken på att något är på gång, enligt en instmäklare med dubbel vinkyl och egen humidor.

– Alla positionerar sig för att något ska hända. Jag skulle nog betta på en utlänning. Att köpa Carnegie är det billigaste sättet att etablera sig här, säger vinkylen.

Men en stammis på Teatergrillen vet bättre.

– Böös och Enblad ska ha presenterat ett tänkt bud på Carnegie i fredags, efter vad jag förstår, säger stammisen.

Börje Ekholms tal om att det finns pengar att tjäna för den som har mod och disciplin har gjort att spekulationerna kring Husqvarna och Electrolux har nått orkanstyrka.

– Husqvarna får bra kassaflöden om ett par år och Investor har möjligheter att plocka ut det och vänta. Electrolux är fantastiskt lågt värderat, och Investor kan inte köpa mer utan att lägga bud, säger en som köar för en Porsche Cayenne Transsyberia (utan avsikt att köpa en).

Vid sidan om buden är det rapporterna det snackas om.

– Analytikerna ligger alldeles för högt i många bolag. Det blir en riktigt dålig rapportperiod. Bolagen har ju inte vinstvarnat heller. Kanske hoppas de på att kurserna kommit ned så mycket att det inte går genom golvet även om rapporterna missar konsensus, säger en placerare med nyköpt Östermalmsvåning.

– SCA lär inte möta förväntningarna. Analytikerna ligger alldeles för högt för andra halvåret, säger våningen.

Ett bolag som varnat för sämre tider är tyska SAP.

– SAP var så bullish hela augusti. Folk gömde sig verkligen i den aktien. Men så, i mitten av september, gick de helt in i väggen. Räkna med att samma sak har hänt svenska bolag, säger en mör lammgryta som också oroar sig för ABB.

– ABB kan ha drabbats kraftigt av att kunderna har svårt att finansiera sig. Siemens och Alstom, som ju också har stora lånefinansierade projekt, har pressats av det här, säger lammgrytan.

Bankrapporterna, som trängs ihop på två dagar nästa vecka, lär granskas in i minsta finstilta fotnot.

– SEB gör massiva nedskrivningar, allt annat vore underverk. Över huvud taget får vi se att lönerna sänks, bonusarna går upp i rök och en tredjedel av jobben i finanssektorn försvinner, säger en förvaltare med nerverna utanpå kritstrecken.

Oriflame har dock hamnat i oförtjänt vanrykte, på grund av Rysslandsexponeringen.

– Försäljningen går som tåget. Q3 var ju fantastiskt och det finns inget som stoppar dem. Q4 blir ett nytt rekordkvartal om inget mycket märkligt inträffar, säger en kaviarcanapé med citron twist.

Och så snackas det private equity, som vanligt. Hur illa är det egentligen? Riktigt, riktigt illa, i alla fall för vissa av Nordic Capitals portföljbolag, hör Golvet.

– Thule håller på att bli en riktig katastrof. De köpte på toppen 2007 och betalade alldeles för mycket. Och nu tappar Thule tydligen flera nyckelpersoner, säger en rock från Aquascutum och undrar när banken får ta över.

– Och Finnveden håller på att bli lika illa. De har ju fordonsindustrin som kunder, så man kan förstå att det inte är så muntert.

Framsynta bankirer förbereder sig för att bli verkstadsägare, råder Golvet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.