”Det här måste jag göra något åt”

När kvinnors företagande visade sig minska kraftig beslöt sig entreprenören och politikern Sandra Kastås att göra något åt saken. Hon skrev då ”Bli företagarinna” med handfasta råd – från kvinnor till kvinnor.

I en studie vid Harvarduniversitet år 2014, lästes exakt samma pitch upp av en manlig röst respektive en kvinnlig röst för en panel med investerare. När uppläsaren var kvinna ansåg panelen att 32% av pitcharna var intressanta att investera i. När uppläsaren var en man var samma siffra 68%.

Bokpodden avsnitt: 44.

Publiceras: Fredag den 4 december år 2020 kl 06.00.

Veckans gäst: Sandra Kastås, författare, pr-konsult och politiker (S).

Veckans bok: ”Bli företagarinna” av Sandra Kastås.

Sidor: 336.

Bokens utgivningsdatum: 23 september 2020.

Programledare: Erika Eliasson, vvd på Lendify och Erik Wahlin, journalist.

Om podden: Bakom Bokpodden står Affärsvärlden och Lendify. Varannan fredag morgon publiceras ett nytt avsnitt, och finns att lyssna på Affarsvarlden.se och alla större poddplattformar inklusive Spotify och Apple.

Data i den årliga GEM-rapporten visade att det kvinnliga företagandet i Sverige sjönk kraftigt mellan åren 2017 och 2018. 6% av kvinnorna drev företag år 2017, men bara 4% 2018.

”När jag läste det tänkte jag: ”Det här måste jag göra något åt””, säger Sandra Kastås, som är veckans gäst i Bokpodden.

Ungefär samtidigt såg hon en rapport från undersökningsföretaget Novos, som sammanfattade vilka orsaker kvinnor angav för att inte driva företag. De nio vanligaste skälen blev varsitt kapitel i boken:

 • Otryggt att lämna en fast anställning
 • Ekonomisk risk
 • Krångliga regler
 • För mycket jobb
 • Svårt med kapital
 • Svårt att kombinera med familj
 • Saknar en bra affärsidé
 • Ensamt/svårt att hitta en företagspartner
 • Svårt att rekrytera/dyr personal

Sandra Kastås har skrivit vad hon själv kallar en peppbok. Varje kapitel har fyra fem exempel på kvinnliga företagare, eller ”företagarinnor” som hon skriver, som berättar hur de ser på just det problemet och hur de övervunnit det.

Totalt 37 kvinnliga företagare är intervjuade i boken. Sandra Kastås har medvetet valt bort kändisar.

”Det blir ett så väldigt stort steg om man jämför sig med dem. Jag har lyft fram företagare som driver floristen runt hörnet eller fotografen i porten bredvid.”

Sandra Kastås gick ut i via sociala medier och fick 400 svar från kvinnor som ville vara med själva eller tipsade om bra exempel.

År 2017 gick 88 procent av riskkapitalet till svenska startupbolag till bolag med enbart manliga grundare, medan mindre än 1 procent gick till bolag med enbart kvinnliga grundare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

 • Håll dig till ämnet
 • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.