Jämställdhet
Börsens storbolag är jämställda för första gången
Det sker en uppryckning i Sveriges styrelser och ledningar, skriver stiftelsen Allbright i sin senaste rapport. Andelen kvinnor i de börsnoterade storbolagens styrelser ligger nu på 40%, och vid den punkten brukar representationen av könen anses som jämställd. Det är snäppet upp från i fjol då samma siffra låg på 39%.
Totalt har nu 93 storbolag jämställda ledningsgrupper, en ökning med fyra bolag sedan förra året. Där är Swedbank en av de nytillkomna, som därmed blir den första storbank som platsar på listan för de jämställda storbolagen.
Samtidigt har dock medelstora och små bolag dragit ned börsens totala snitt till 37% kvinnor i styrelserna.
“Parallellt med alla framsteg får vi inte glömma bort att medan vissa tar sitt ansvar och driver förändring, agerar andra stoppklossar”, skriver Amanda Lundeteg, som är VD på Allbright, i rapporten.
Den främsta stoppklossen, skriver hon, tycks vara manliga VD:ar som har suttit länge på sina positioner. Sedan år 2010 eller längre. De har i genomsnitt 10% färre kvinnor i sina ledningsgrupper, något som gäller oavsett VD:ns ålder.
På Allbrights “röda lista”, där inte en enda kvinna sitter i bolagets ledning, har en tredjedel av VD:arna suttit sedan 2010 eller längre.
Och bästa branschen på jämställdhet är fastighetsbranschen, som dock är sämst på mångfald. Där är mindre än 1% på ledande positioner icke-vita.
När det kommer till just mångfald kastar stiftelsen en känga åt alla svenska börsbolag där totalt 97% av styrelsemedlemmarna är vita, respektive 95% i ledningarna. Allbright skriver att siffrorna har tagits fram genom manuell kodning utifrån bilderna på bolagens hemsidor.
Könsfördelningen i Stockholmsbörsens bolagsledningar
På gröna listan hamnar de bolag som uppnår jämn könsfördelning i ledningsgruppen, alltså minst 40% kvinnor. Fabege, H&M och Volvo Car är några som står med på den. Gula listan består av bolag som har kvinnor i ledningsgruppen men som ej uppnår jämn könsfördelning. Där finns bland annat Handelsbanken, Nordnet och SAAB.
På röda listan hamnar de bolag som inte har någon kvinna i ledningsgruppen. Lundbergföretagen, Lundin Mining och Cellavision är några på den listan.
Läs även:
Bourgoin: Nu måste kvinnor få rätt förutsättningar att driva eget
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.