”Det kräver strategiskt arbete”

Ida Kjos såg till att regelefterlevnad kom att genomsyra det unga fintechbolaget Advisa. Och lotsade företaget genom ett stort uppköp. "Det var väldigt intensivt", säger Ida Kjos om en affär som ska göra företaget till en av de största aktörerna på marknaden för låneförmedling. Nu är hon nominerad till Årets Stjärnskott i Årets Bolagsjurist.
Ida Kjos
Ida Kjos, Head of Legal & Compliance på Advisa.

Fintech-branschen är ung. Att navigera en verksamhet genom de många tillstånd och nya regleringar som uppkommer är en utmaning för bolagsjuristerna på de många företag nu ger sig in i kampen om kunderna.

“Det kräver mer proaktivt och strategiskt arbete än om man arbetar i en bransch med tydliga ramar och praxis att luta sig mot. Samtidigt har vi idag helt andra krav på regelefterlevnad, hållbarhet och etik. Att ha ordning på sitt torp är något som idag påverkar köpeskillingen när man sedan vill sälja bolaget. Eller bara för att attrahera kunder”, säger Ida Kjos, chefsjurist på låneförmedlaren Advisa.

33-åriga Ida Kjos, som för cirka sju år sedan blev en av Sveriges yngsta advokater, har som ansvarig för Advisas compliance-arbete på kort tid byggt upp företagets rutiner för regelefterlevnad.

“Det är nu integrerat i affärens alla lager och delar och genomsyrar bolaget på ett sätt som allt mer medvetna kunder och affärspartners kan förvänta sig”, säger hon.

Vid årsskiftet förvärvades Advisa tillsammans med konkurrenten Sambla av Nordic Capital. Affären är tänkt att göra de båda tidigare konkurrenterna till Sveriges ledande låneförmedlare.

Ida Kjos ryckte in från sin föräldraledighet för att lotsa Advisa genom de juridiska processerna av köpet.

“Det var självklart att ta den pucken. Men i dagens klimat är det inget som krävs för att vara en framgångsrik jurist”, säger hon om beslutet av att varva amning med avtal.

“Den stora delen i en sådan här transaktion är att producera allt material. Köparen måste få en tydlig bild av hela verksamheten klar för sig. Hur ser alla policys ut, är alla utbildningar implementerade, vilka rutiner har vi för GDPR, hur ser våra register ut? Att förbereda den här legala massan innebär väldigt intensivt arbete”, säger Ida Kjos.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Alligator Bioscience