Det smutsiga tv-kriget

Nu trappar tv-bossarna upp striden om tittarna. Miljarder står på spel när politikerna i år ska fatta beslut om morgondagens tv. Varje beslut hotar att knäcka någon tv-kanal. Tjuvnyp och fula knep påverkar beslutsfattarna.

Tv-bolagen är på krigsstigen. Plötsligt haglar anklagelserna mellan företagen i en bransch som tidigare inte gjort något väsen av sig. Utspelen är ett tydligt bevis på ökad nervositet hos tv-cheferna.

Och visst finns det anledning till oro. Under 2004 ska regering och riksdag fatta beslut som kan bli avgörande för tv-bolagens överlevnad. Det handlar om tittarandelar och annonsmiljarder men också om vem som ska överta ledartröjan bland de kommersiella tv-kanalerna i Sverige.

En av ödesfrågorna som politikerna ska avgöra i år handlar om huruvida TV4 ska slippa betala fortsatt koncessionsavgift för sitt reklammonopol i det analoga marknätet.

TV4:s vd Jan Scherman har lobbat hårt för att slippa avgiften. Enligt honom har bolaget inte längre något monopol då de kommersiella konkurrenterna fått en allt större räckvidd via kabel och satellit. Att TV4 i fjol hade de högsta reklampriserna i Europa talar han samtidigt tyst om.

Länge såg det ut som om Scherman skulle segra. En statlig utredning som presenterades i fjol gick i stort på hans linje. Men Scherman glömde att ta med konkurrenterna i sina beräkningar.

Både MTG och Kanal 5 har kontrat med att vilja ta över TV4:s plats och betala full koncessionsavgift. Ett erbjudande som skulle innebära fortsatt stora intäkter för skattebetalarna.

– TV4 ska inte komma undan kostnadsbesparingar genom att slippa betala koncessionsavgiften. TV4 är fet och har först under Scherman börjat minska sina kostnader, säger Manfred Aronsson, vd för Kanal 5.

Att MTG eller Kanal 5 skulle ta över TV4:s plats i det analoga marknätet är det få som tror. Inte desto mindre är erbjudandet ett schackdrag som effektivt fördröjer den politiska beslutsprocessen.

För Scherman är det ett kraftigt bakslag som kan komma att kosta hans företag hundratals miljoner i uteblivna kostnadsbesparingar.

Osäkerheten kring koncessionsavgiften är sannolikt också förklaringen till att Scherman först nu, ett år efter att saken inträffade, kommer med sitt påstående om att statsminister Göran Persson skulle ha hotat TV4 med repressalier under riksdagsvalet år 2002. I Expressen talar Scherman till och med om en socialdemokratisk Berlusconimodell.

TV4-chefens avsikt kan ha varit att vilja manövrera in Persson i ett hörn. Beslutar nämligen regeringen till TV4:s nackdel i koncessionsfrågan kan det komma att tolkas som en bestraffning från statsministerns sida.

Aggressiviteten i Schermans uttalande förvånar många i branschen. Även TV4-chefen verkar i efterhand ha förstått riskerna med sitt uttalande.

I dag anslår han en betydligt mer diplomatisk ton i sin lägesbeskrivning.

– Det finns ett principiellt dilemma när ett bolag som TV4 ska hävda sin självständighet när vi samtidigt är starkt beroende av statliga regleringar. Det är min uppgift att slå vakt om bolagets integritet, säger Jan Scherman.

Moderaterna har inte varit sena med att försöka plocka politiska poäng. Riksdagsmannen Henrik von Sydow hävdar att TV4 fallit offer för en rådande makt- och korruptionskultur inom regeringskansliet.

Moderat draghjälp är dock det sista TV4-chefen vill ha:

– Att moderaterna försöker plocka poäng är olustigt, knorrar Scherman, som har ett förflutet som krönikör för den syndikalistiska tidningen Arbetaren.

Tv-kanalerna missar inget tillfälle att lägga krokben för varandra. Kanal 5 anmälde nyligen TV4 till granskningsnämnden för otillåten reklam för egna kanaler som TV4 plus.

Tjuvnyp och tricksande förekommer också i det viktiga slaget om det digitala
marknätet. Här handlar stridsfrågan
om vem som ska få vara operatör och därmed ha kontroll över kunderna (se faktatruta på nästa uppslag). I dag har halvstatliga Boxer ensamrätt på operatörsjobbet – något som MTG motsätter sig.

MTG:s egen betal-tv-plattform Viasat riskerar nämligen att tappa kunder till konkurrenten Boxer. Genom att få kontroll över Boxer skulle MTG kunna stoppa en sådan utveckling.

I sina försök att övertyga ansvariga politiker visar Stenbeckkontrollerade MTG på nytt sin förmåga till taktikspel. Det har till och med gått så långt att ansvariga på departement och statliga bolag, enligt vad Affärsvärlden erfar, har upprättat gemensamma e-postlistor för att hålla varandra uppdaterade och kunna hänga med i MTG:s turer.

En blick på korrespondensen mellan MTG och Radio- och tv-verket visar hur det går till när Stenbecksdirektörerna är i farten.

När verket i december i fjol skulle besluta om vilka tv-program som skulle få sändningstillstånd i det digitala marknätet ansökte MTG om att få delta med ett antal egna kanaler.

Ansökan kopplades dock till villkoret att låta Viasat bli operatör i det digitala marknätet. Inför sista ansökningsdagen fick dock MTG kalla fötter och drog tillbaka kravet om villkoret. I efterföljande förhandlingar med Boxer lanserades kravet på att bli operatör på nytt. Boxer vägrade och anmäldes därefter av MTG till konkurrensverket.

Frågan utreds för närvarande men Boxers vd Crister Fritzson bävar för att MTG ska tillåtas bli operatör:

– MTG har försökt föra en myndighet bakom ljuset. Det är fråga om Berlusconimetoder där MTG gör allt för att pressa myndigheter, säger Fritzson.

Han befarar att MTG på nytt kan komma att sabotera det digitala marknätet. Så skedde 2001 då TV3 plötsligt släckte ned sina sändningar i nätet. Samtidigt gick MTG ut med dödsannonser på Boxer, säger han.

Precis som TV4 använder sig MTG av intensiv lobbying för att få gehör för sina synpunkter.

Bland lobbyisterna märks främst tidigare näringsministern Björn Rosengren. Rosengren uppges spela en värdefull roll som dörröppnare.

Huruvida hans vänskap med Göran Persson hjälper honom kan det bara spekuleras om. Rosengren var ju en av de få inbjudna gästerna på statsministerns bröllop. Moderata riksdagsmannen Henrik von Sydow misstänker att Persson kan ha hamnat i en jävsituation. Han kräver därför en granskning av statsministerns relation till Rosengren.

Rosengrens roll har även fått Scherman att gå upp på barrikaderna. TV4-chefen klagar över att Rosengren springer på näringsdepartementet som om han vore barn i huset. Scherman säger sig inte ens få en tid hos näringsministern.

Hans Holger Albrecht, vd för MTG, börjar få nog av Schermans påhopp:

– Bonniers har minst lika stort inflytande som vi. Från MTG:s sida har vi hela tiden försökt argumentera sakligt. Det hela börjar bli tragiskt när Scherman jämför oss med banditer. Hans reaktion är typisk för en monopolist, säger Albrecht.

Han är inte sen med att påminna om att Scherman efter 60 års ålder har rätt till en pension på sammanlagt 20 miljoner kronor från TV4. Nivån är det inget fel på. Däremot borde Scherman sluta med att vilja framstå som den lilla människan med det lilla bolaget som kämpar mot de stora, anser Albrecht. Scherman är och förblir en välavlönad Bonniersdirektör.

När det gäller lobbying är Scherman inte heller något oskuldsfullt lamm. I tidningen Resumé kunde man nyligen läsa att TV4-chefen för ett år sedan gästat Harpsund och ätit middag med Persson och Rosengren som då fortfarande var minister. Då var det uppenbarligen inget fel på statsministerns konjak.

Faktum är att Schermans utspel börjar bli dyra för MTG. Just som bolaget satsat hårt på att bli salongsfähigt ökar risken för att på nytt hamna i skamvrån. Tidpunkten är den sämsta tänkbara. I ett försök att putsa upp varumärket nödgas MTG i dagarna gå ut med helsidesannonser i dagspress.

Faktum är också att både MTG och det digitala marknätet behöver varandra. För att få upp antalet abonnenter behöver Boxer få in TV3 i utbudet.

Risken är annars stor att den planerade omställningen från analog till digital tv år 2008 inte blir av. Det vore i så fall ett praktfiasko för kulturminister Marita Ulvskog som satsat stenhårt på digital-tv.

Omvänt behöver MTG:s TV3 komma ut i det digitala marknätet. Redan har konkurrenten Kanal 5 gått om TV3.

– MTG kan inte längre stå utanför. Det handlar om stora pengar, säger en källa med god insyn i MTG.
I skrivande stund uppges MTG, i avvaktan på utredning, ha dragit tillbaka kravet på att bli operatör. Regeringen väntas därför inom kort ge klartecken för bland annat TV3 att få börja sända i det digitala marknätet.

Sveriges Television (SVT) klarar sig inte heller utan bråk. Public service-företaget verkar för stunden lägga all kraft på att misskreditera statliga Teracom. Bolaget ansvarar för distributionen av SVT:s kanaler.

– Vi tycker att vi betalar alldeles för mycket för Teracoms tjänster och förhandlar nu om nytt kontrakt. Som största kund har vi velat få inblick i deras kostnader men fått avslag. Teracom har i dag ungefär 600 anställda. I Norge klarar sig motsvarande verksamhet med cirka 120 anställda, säger Christina Jutterström, vd för SVT.

SVT:s oberoende av statsmakten ifrågasätts även det stundom. Innan SVT:s styrelse nyligen tog beslut om ett häftigt omdebatterat sparprogram uppges Jutterström ha träffat Göran Persson.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har kallat henne för partikamrat till Göran Persson.

– Det är riktigt att jag träffade statsministern. Vårt möte handlade om SVT:s långsiktiga finansiering. Jag är inte medlem i något parti. När det gäller frågan om hur jag röstat är det min privatsak, säger Jutterström.

Även om partifärgen skulle vara densamma betyder det naturligtvis inte att Jutterström och hennes styrelseordförande (tidigare s-finansministern Allan Larsson) låter sig dompteras av regeringen.

Formellt ägs ju SVT inte längre av staten utan av en förvaltningsstiftelse. Eller som en medlem i SVT:s styrelse, som vill vara anonym, uttrycker det:

– Ulvskog vill gärna styra över oss, men hon kan inte.

Minskad makt över SVT innebär inte ett statligt tillbakadragande från tv-marknaden. Tvärtom riskerar kommande lagstiftning att åter öka politikernas inflytande över svenskarnas tv-tittande.

Exemplen är många. Kabelbolagen till exempel kan i framtiden tvingas vidaresända SVT:s samtliga kanaler plus tre kommersiella kanaler gratis (must carry). Ju flera gratiskanaler desto svårare blir det förstås för kabelbolagen att ta betalt för mera avancerade programpaket.

– Förslaget om must carry intervenerar i praktiken i vår egendom. SVT kan med sin starka ställning komma att tränga undan andra aktörer. Om SVT:s barnkanal är gratis sjunker incitamentet att skaffa Disneykanalen, säger Gunnar Asp, vd för Comhem.

Bolaget köptes i fjol upp av Investorkontrollerade riskkapitalbolaget EQT för över två miljarder kronor. Det är ett pris som, om nuvarande lagförslag går igenom, kan visa sig ha varit alldeles för högt. Vilka beslut politikerna än fattar så riskerar delar av tv-branschen att falla ihop som ett korthus. Det är därför tveksamt om det bli några beslut alls.SPELARNA

Sveriges Television (SVT)
Ansvarar för public-service-tv i Sverige. SVT driver tv-kanalerna SVT1, SVT2,
nyhetskanalen 24, SVT Europa och Barnkanalen.
Licensfinansierat. Omsättning 3,5 miljarder kronor. 2 600 anställda.

TV4
Kommersiellt tv-
bolag som driver kanalerna TV4 och TV4 Plus samt 16 lokal-tv-stationer. Noterat på Stockholmsbörsen med Bonnier som största ägare. Börsvärdet uppgår till cirka 3 miljarder kronor. 850 anställda och intäkter kring 2,2 miljarder kronor.

MTG
Internationellt medieföretag verksamt i framför allt Skandinavien. Här ingår Viasat med 20 kanaler däribland TV3, TV1000 och TV8. Största ägare: Invik. Bolaget omsätter årligen 6 miljarder kr med cirka 1 450 anställda. Börsvärdet är cirka 11 miljarder. Finansieras via reklam och abonnentavgifter.

Kanal 5
Kommersiellt tv-bolag som driver Kanal 5. Företaget ägs till 100 procent av Luxemburgbaserade SBS Broadcasting. 97 anställda. Omsättning 614 miljoner kronor (2002). Finansieras via reklamintäkter.

MARKNADEN

Tittare: Räknat i antalet tittare domineras tv-marknaden av public service (SVT), TV4, TV3 och Kanal 5. Cirka 65 procent av tittartiden går till SVT1, SVT2 och TV4. Bland de kommersiella kanalerna står TV4 för över 40 procent av tittartiden.

Reklam: De totala tv-reklaminvesteringarna i Sverige uppgår till cirka 3,5 miljarder kronor. TV4, TV3 och Kanal 5 har tillsammans 90 procent av reklamkakan. Enbart TV4 står för två tredjedelar av intäkterna.

Distribution: 4,1 miljoner svenska hushåll har tillgång till tv. Av hushållen är det 73 procent som kan emot fler kanaler än SVT1, SVT2 och TV4. Denna grupp har antingen tillgång till tv via satellit (25 procent) eller via kabel (48 procent). Endast 27 procent tar emot tv via marknätet (takantenn eller bordsantenn).

Digitala teknikskiftet: Det analoga marknätet ska från 2008 ersättas av det digitala marknätet som är billigare och rymmer flera kanaler. 200 000 svenskar har hittills skaffat sig en box för att kunna ta emot digital tv. Företaget Boxer är ensam operatör i digitala marknätet. Boxer ägs av statliga Teracom och Skandia.

Källa: Konkurrensverket, MMS

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight