”Största hotet mot bostadspriserna är ränteutvecklingen och inflationen”

Det syntes små förändringar på bostadsmarknaden i april, men framöver är det ränteutvecklingen som skulle kunna få priserna på fall, menar mäklarna.
Bostadsmarknaden också påverkas mycket av i vilken mån den höga inflationen leder till högre bolåneräntor.
Foto Hasse Holmberg / TT

Priserna på villor ökade med 1% i april, medan de var oförändrade för bostadsrätter. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. På årsbasis står priserna på bostadsrätter stilla på +7%. Uppgångarna på villorna har minskat från +10% till +8% på årsbasis från förra månaden.

Enligt Erik Wikander, vice VD för Svensk Fastighetsförmedling, har krigets påverkan på bostadsmarknaden varit begränsad. Aktiviteten må ha minskat något, men inte överdrivet mycket, menar han. Han påpekar att vid en jämförelse av antal sålda objekt de senaste tre månaderna med samma period förra året såldes det bara 4% färre villor och 5% färre bostadsrätter.

Enligt Bjurfors syns ett trendbrott på marknaden där fler bostäder läggs ut och köparna är mer försiktiga, även om det ännu inte märks på priserna.

”Med tanke på högre räntor, dyrare levnadskostnader och en relativt mörk mediabevakning är detta en förväntad utveckling”, säger Fredrik Kullman, VD för Bjurfors Sverige, och fortsätter:

”Hur mycket priserna kommer att påverkas återstår att se. Många kommer nog vilja skynda på sin försäljning och det kan skapa ett utbud som marknaden får svårt att absorbera, vilket i så fall skulle driva på nedgången. Men det troligaste scenariot är ändå att det mesta av dammet lagt sig om ett par månader och att vi ser en utplaning. Intresset för bostadsmarknaden är fortsatt väldigt stort och känslan är att många vill prioritera boendet framför annat.”

Ränteutvecklingen påverkar bostadsmarknaden

Det som nu står i fokus är räntehöjningarna, enligt mäklarna.

”Det största hotet mot bostadspriserna just nu är ränteutvecklingen och inflationen. Bundna räntor har stigit markant och många tror även att rörliga räntor nu också kommer följa efter. Om så blir fallet kommer detta har stor påverkan på hushållens kostnader vilket i sin tur kan dra ner bostadsköpares betalningsvilja”, säger Erik Wikander.

Han menar att det faktum att prisutvecklingen i april var stabil nästan är förvånande.

”Finansinspektionen har målat upp en skuldsättningsproblematik där diskussionen fastnat i worst-case scenariot, styrräntan och ränteprognosen höjdes, inflationen ökade och vi såg ett förslag om statligt startlån för unga. Trots allt detta står efterfrågan från köpare stabilt vilket talar emot ett prisfall”, säger han.

Han påpekar att det fortfarande finns ett stort behov av att flytta, vilket leder till att priserna nog kommer att stabiliseras.

Enligt Erik Olsson Fastighetsförmedling var Riksbankens räntehöjning inprisad. De menar att Riksbankens nya ränteprognos snarast minskar osäkerheten.

”Mycket talar för att bolåneräntan är den överlägset viktigaste faktorn för bostadsmarknaden. Efter höjningen har vi en styrränta över 0% för första gången sedan 2014. Att Riksbanken kom med en räntehöjning redan nu minskar osäkerheten och behöver inte påverka bostadspriserna så mycket. När räntorna fortfarande är så låga som nu har hushållen fortfarande god marginal, och ränteökningen kostar knappt 150 kr i månaden per miljon i bostadslån efter skatteavdrag”, skriver de.

De menar att Ingves orienterar med ”inaktuell karta på minerad mark” då räntekänsligheten på bostadsmarknaden och i resten av ekonomin har ökat avsevärt.

”Ingen vet hur räntekänslig ekonomin är och i vilken mån gamla sanningar gäller. Den minerade marken handlar om att räntehöjningarna känns mer, trots att räntan är så låg, eftersom de kombineras med reallönesänkningar, stora prisökningar på sådant hushållen måste konsumera mycket av samt nya prioriteringar efter pandemin där bostaden får en lägre del av den totala konsumtionen”, säger de.

De tillägger att det hela kompliceras av att den nuvarande inflationen inte beror på att efterfrågan är för hög, utan på att utbudet störs av pandemins nedstängningar och Rysslands krig i Ukraina.

Bostadspriser i april

Bostadsrätter 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)
Riket ± 0% + 3% + 7% 47 069
Centrala Stockholm ± 0% +2% +11% 113 705
Stor-Stockholm +1% +5% +8% 69 921
Centrala Göteborg ± 0% +2% +5% 70 136
Stor-Göteborg ± 0% +3% +5% 51 286
Centrala Malmö +1% +5% +8% 41 358
Stor-Malmö +1% +4% +7% 37 361

 

Villor 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Riket + 1% + 3% + 8% 4 351 000
Stor-Stockholm +1% +4% +8% 7 842 000
Stor-Göteborg +1% +2% +8% 6 083 000
Stor-Malmö ± 0% +4% +5% 5 292 000
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.