Detaljhandelssiffra lyft för kronkursen

Den svenska kronan stärktes under måndagens handel, efter att den svenska detaljhandelsstatistiken för april visat styrka och därigenom toppat marknadens förväntningar för tredje månaden i rad. Kronan rekylerade därmed efter fredagens försvagning, vilken kom efter svaga företagsbarometrar från Konjunkturinstitutet.

”Vi förutser fortsatt stark kraft bland hushållen i år med anledning av den starka sysselsättningstillväxten, de fortsatta husprisökningarna, de låga bolåneräntorna och den expansiva finanspolitiken”, kommenterade Anna Råman, senior ekonom på Nykredit.

Bland storvalutorna var rörelserna marginella, då kapitalmarknaderna i såväl USA som Storbritannien håller stängt under måndagen och i avsaknad av tyngre ekonomisk statistik.

De svenska obligationsräntorna steg något under måndagen samtidigt som de tyska var oförändrade. Statspappersräntorna i Sydeuropa noterades tydligt lägre i spåren av helgens Europaparlamentsval. Regeringspartierna i Italien och Spanien gick starkt, vilket anses spegla ökad stabilitet i länderna i fråga. Vissa bedömare befarar dock att framgångarna för euroskeptiska partier i flera andra länder ska bromsa den ekonomiska utvecklingen i Europa.

”För Frankrike speciellt, som är ett land där extrempartierna hade stor framgång, kan viljan till reformer försvagas”, sade Eric Bruce, chefsanalytiker för Nordea i Norge.

Den svenska detaljhandelsförsäljningen steg med 5,7 procent på årsbasis under april i fasta kalenderkorrigerade priser, vilket överträffade marknadens förväntan om en uppgång på 4,0 procent enligt SIX News analytikerenkät. Flera bedömare uppger sig dock räkna med en viss inbromsning i detaljhandelstillväxten under de kommande månaderna.

Under förmiddagen presenterades även svensk statistik över producentpriserna i april, vilka utvecklades svagare än väntat.

ECB:s ordförande Mario Draghi höll ett tal under förmiddagen där han pekade på att man inte får låta inflationen vara för låg under för lång tid. För närvarande räknar ECB med att inflationen kommer att vara utdragen men att den gradvis återgår till två procent. ECB:s ansvar är ändå att vara uppmärksam på riskerna för scenariot som kan uppstå och att vara beredda att agera om det inträffar.

”Vad vi behöver vara särskilt vaksamma mot för tillfället är risken för att en negativ spiral får fäste mellan låg inflation, fallande inflationsförväntningar och krediter, särskilt i problemtyngda länder”, sade Draghi.

Danske Bank tror att ECB kommer att överraska marknaderna genom att besluta om att öka likviditeten genom ett nytt LTRO-lån (Long Term Refinancing Operation) vid mötet i början av juni. Samtidigt förväntas centralbanken sänka såväl styrräntan som inlåningsräntan (till negativ ränta).

”Marknaden är förberedd på ytterligare ECB-åtgärder de kommande månaderna men om ECB levererar aggressivt som vi förväntar, kommer marknaderna att bli överraskade och det kommer att pressa ned marknadsräntorna ytterligare”, kommenterade Danske Bank.

Populister, högerextremister och EU-skeptiker blev preliminärt de stora vinnarna när valet till Europaparlamentet avslutades på söndagen. Särskilt i Storbritannien och Frankrike firade högerpopulisterna stora framgångar när UKIP blev största parti i Storbritannien och Front National blev största parti i Frankrike.

Jean Claude-Juncker, EPP:s nya ordförandekandidat, gör efter valet anspråk på att ta över efter José Manuel Barroso. Juncker avser söka samarbete med den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet som dock för fram Martin Schulz som kandidat.

Förhandsfavoriten Petro Porosjenko ser ut att ha segrat i det ukrainiska presidentvalet på söndagen efter att ha fått hälften av rösterna. Ryssland kommer att respektera utfallet, uppgav Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov. Om Ukraina skulle återuppta de så kallade anti-terroroperationerna i sydöstra Ukraina vore det dock ett mycket stort misstag, sade Lavrov samtidigt.

Under eftermiddagen kom det besked om att Ukrainas flygvapen genomfört ett flyganfall mot proryska separatister som tagit kontroll över flygplatsen i Donetsk.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.