DI: Skanska i misstänkt kartell

Byggföretaget Skanska anklagas för att ha ingått i en kartell där bolagen, genom riggade anbud, ska ha tagit ut överpriser motsvarande 43 miljarder kronor från oljebolaget Petrobras. Det skriver DI.

Enligt DI har en federal åklagare lämnat in en stämning mot Skanska och ytterligare fjorton bolag i byggbranschen. Bolagen anklagas för att ha ingått en hemlig kartell för att få ut så höga konstaktssummor som möjligt från Petrobras. Åklagaren menar att det handlar om ett tjugotal stora projekt, främst gällande raffinaderier. Petrobras ska ha betalt 19 miljarder real, motsvarande 46 miljarder kronor, för mycket för projekten.

Skanska ska enligt stämningen ha tagit ut överpriser i samband med bygget av en petrokemisk anläggning. Detta påstås ha orsakat Petrobras skador på motsvarande 717 miljoner kronor.

”Det pågår ett antal processer som inte fått sina slutgiltiga avgöranden. Skanska har sedan tidigare noterat det dokument som ni refererar till och kan konstatera att inga nya uppgifter framkommer. Det är inget domstolsbeslut och faktum är att dokumentet inte rör de processer vi är den del av. Dokumentet utgör istället en generell bakgrundsbeskrivning”, säger Jacob Birkeland, presschef på Skanska till DI.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här