Din guide i hängmattan

Räntor och makro, inte minst USA, väntas prägla börsen fram till rapporterna. Här är händelserna du bör ha koll på från hängmattan.

Dags för semester? Med trådlös internetuppkoppling på landet och mail till mobilen i båten finns det få ställen att gömma sig på. Men lite förkunskap om vad som väntas hända i sommar minskar stressen under semestern. Vi har ställt samman det som du inte bör missa och börjar med det viktigaste för börsen: halvårsrapporterna.

Som vanligt börjar rapporterna trilla in ungefär samtidigt som sommarlugnet brukar infinna sig på allvar. Och redan innan svenska börsbolag fått ordning på siffrorna hinner ett par amerikanska tungviktare, som aluminiumbolaget Alcoa (9 juli) rapportera sina.

Några veckor innan dess, ungefär när den här tidningen kommer ut i dagarna före midsommar, är det vinstvarningssäsong. Telekombolaget Motorola och SKF-konkurrenten Timken har exempelvis för vana att vägleda marknaden några veckor i förväg, och några USA-bolag har redan hunnit guida. Det blev ganska stor uppståndelse när USA:s största heminredningskedja Bed Bath & Beyond vinstvarnade för första gången i början av juni.

Först ut bland de större svenska bolagen att halvårsrapportera är i vanlig ordning Investor, som tillsammans med bland andra Avanza rapporterar den 11 juli. Investors siffror lär avslöja resultateffekten från Gambro Healthcare som såldes till private equity-bolaget Bridgepoint i början av maj. Enligt källor till Affärsvärlden var totalsumman nästan 6,5 miljarder kronor (vilket ska ha varit nära 1,5 miljarder mer än ägarna räknat med).

Den 16 juli är det dags för Atlas Copco och den 17 juli kommer sanningens minut för Electrolux vars förra rapport inte lyckades leva upp till förväntningarna. De hade, liksom kursen, skruvats upp ordentligt efter rapporten innan. Samma dag kommer också SSAB och SKF. Hur det går med SSAB:s förvärv av Ipsco lär vi inte få reda på förrän efter sommaren, affären väntas inte bli klar förrän under tredje kvartalet. Dagen efter kommer den första banken, Handelsbanken, medan Nordea och SEB kommer dagen därpå, den 19 juli. Den dagen kommer även Sandvik, där analytikern dragt upp tillväxtprognosen ordentligt sedan förra rapporten. Ericssons rapportdag är den 20 juli, nästan två veckor före Nokias (2 augusti). Inför Ericssonsrapporten är det enligt analytiker fokus på nettomarginalen, hur det går för tjänstesidan och, givetvis, på signaler om marknaden.

Kanske blir den tyngsta rapportdagen den 26 juli. Den dagen börjar med ABB, som har för vana att komma i gryningen, och innan dagen är slut har bland andra Astra Zeneca, Autoliv, Intrum Justitia, Kinnevik, Scania, Skanska och Stora Enso visat korten.

En strategi från Securitas nya vd Alf Göransson har utlovats, närmare bestämt till den 7 augusti då rapporten kommer.

Generellt sett har analytikerna fortsatt att revidera upp förväntningarna på bolagens resultat det senaste kvartalet. Förväntningarna ligger nu på en vinsttillväxt på 12,6 procent i år och 11,7 procent för nästa år, för de bolag som SME Direkt följer. I början av mars räknade analytikerna med en vinstökning på 9,3 procent i år och 10,4 procent nästa år. SME Direkts rullande p/e-tal har samtidigt kommit ned en aning, för börsens 30 största bolag var siffran i förra veckan 14,4, att jämföra med 14,6 för ett kvartal sedan.

Fram till dess att rapportperioden börjar lär det bli fokus på räntor och makro. Det mesta handlar, liksom förra sommaren, om USA.

– Med de signaler som kommit från USA den senaste tiden, om att tillväxten accelererar igen, är vi ganska snart i en diskussion om att Fed ska börja höja räntan. Det kan bli en stökig sommar på börsen, säger Mattias Sundling, makrostrateg och analyschef på HQ Bank.

Han räknar med att tillväxten och resursutnyttjandet blir de viktigaste komponenterna under sommaren. USA-siffror för BNP, arbetsmarknad och inflation är mest centrala. En första preliminär BNP-siffra för andra kvartalet kommer den 27 juli.

– Om tillväxten i USA kommer i gång och resursutnyttjandet är för högt kommer inflationen att dra i väg igen. Jag tror att börsen kommer att domineras av USA, inte nödvändigtvis för att det är viktigast, utan för att det är den ekonomi där resursutnyttjandet är för högt, säger Mattias Sundling.

Den amerikanska centralbanken har ett viktigt framträdande i mitten på juli (datum ej klart), då Ben Bernanke håller det som tidigare kallades Humprey Hawkins-talet och som numera betecknas Monetary policy report to the congress. Det är ett tal plus en rapport som lär detaljgranskas på jakt efter ledtrådar. Ordinarie räntemöten i USA är planerade till den 27-28 juni och den 7 augusti. I juli är det inget möte.

– Vi får tillbringa sommaren med att älta fram och tillbaka hur Fed tänker göra, säger Mattias Sundling.

Den japanska centralbanken Bank of Japan har möte i juli och det spekuleras i att det då kan vara dags för en räntehöjning. Även den europeiska centralbanken träffas under sommaren men här är förväntningarna låga på att något ska ske förrän i höst. Från Riksbanken väntas ett besked i dag, onsdag, sannolikt att räntebanan höjs. Sedan är det relativt lugnt över sommaren, nästa penningpolitiska möte är i september.

Statistikfloden hejdas givetvis inte av att det är semester. I den svenska strömmen har vi plockat ut den preliminära BNP-siffran för andra kvartalet, den så kallade snabben, som kommer den 2 augusti. Mattias Sundling tipsar även om Konjunkturinstitutets barometer för andra kvartalet, som presenteras den 26 juli.

– Det är den bästa och snabbaste indikatorn, inte bara för tillväxten och konjunkturen utan även för resursutnyttjandet, om det är brist på arbetskraft eller produktionskapacitet, säger han.

Politiskt då? Ja, det är ju svårare att sia om vad som händer där. I Sverige är det inget som sticker ut. Politikerveckan i Almedalen, i år 8-14 juli, förstör som vanligt semestrarna för politikerna, och kommentatorerna, men några utspel med börseffekt väntas inte.

I Storbritannien lämnar Tony Blair över till Gordon Brown den 27 juni. I EU tar Portugal över som ordförandeland efter Tyskland den 1 juli.

Ett potentiellt osäkerhetsmoment är Kina, där börsen redan hickat till ordentligt ett par gånger under våren. En höjning av räntan och bankernas reservkrav skulle kunna komma, enligt vissa också en appreciering av den kinesiska valutan, yuanen. Kinesiska åtgärder skulle kunna få negativ effekt på världsbörserna men också tolkas positivt, eftersom de vidtas i syfte att ge en mer uthållig tillväxtnivå.

En annan oroshärd, på betydligt närmare håll, är Baltikum. En hårdlandning, fastighetskris och devalvering skulle få direkt genomslag i Swedbank och SEB.

Men den här typen av händelser är givetvis svåra att förutspå och omöjliga att skriva in i semesterkalendern. Bäst är kanske ändå att hålla åtminstone ena ögat öppet.

________________________________________________________

Sommarkalendern i urval

EU-toppmöte 21-22 juni

Lindex 26 juni

Räntemöte USA 27-28 juni

Kappahl 28 juni

Portugal EU-ordf. 1 juli

ECB räntemöte 5 juli

Öresund 6 juli

Almedalsveckan 8-14 juli

Axis 9 juli

Alcoa (USA) 9 juli

Investor 11 juli

Avanza 11 juli

Orc 13 juli

Saab 13 juli

Atlas Copco 16 juli

Electrolux 17 juli

Höganäs 17 juli

SKF 17 juli

SSAB 17 juli

IBM (USA) 17 juli

Intel (USA) 17 juli

Handelsbanken 18 juli

Carnegie 18 juli

OMX 18 juli

Motorola (USA) 18 juli

Alfa Laval 19 juli

Boliden 19 juli

Nordea 19 juli

SEB 19 juli

Sandvik 19 juli

Microsoft (USA) 19 juli

Merck (USA) 19 juli

Ericsson 20 juli

Swedish Match 20 juli

Google (USA) 20 juli

Eli Lilly (USA) 20 juli

Pfizer (USA) 20 juli

Caterpillar (USA) 20 juli

Metro 23 juli

Husqvarna 24 juli

MTG 24 juli

SCA 24 juli

Trelleborg 24 juli

Kimberly-Clark (USA) 24 juli

Whirlpool (USA) 24 juli

Tele 2 25 juli

Volvo 25 juli

Kennametal (USA) 25 juli

Timken (USA) 25 juli

ABB 26 juli

Astra Zeneca 26 juli

Autoliv 26 juli

Kinnevik 26 juli

Scania 26 juli

Skanska 26 juli

Stora Enso 26 juli

KI-barometern 26 juli

Telia Sonera 27 juli

USA BNP 2 kv 27 juli

Intern. Paper (USA) 1 aug

Nokia 2 aug

Sverige BNP (2 kv) 2 aug

Securitas 7 aug

Swedbank 7 aug

Cisco (USA) 7 aug

USA räntemöte 7 aug

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco