Direktörer minglademed Affärsvärlden

Volvo Pentas VD Staffan Jufors tog igår med stor glädje och stolthet emot priset som Årets Ledare som Affärsvärlden delade ut. Det blev en tillställning där många kända näringslivsdirektörer minglade och ville hälsa på Staffan Jufors.

-Jag känner mig mycket stolt över att ha fått den här utmärkelsen, sade han.

Knappt 200 personer kom för att vara med när juryns och Handelsbankens ordförande Arne Mårtensson delade ut priset till Staffan Jufors.

KÄNDISTÄTT: Leif Johansson, Thomas Peterssohn, Per-Olof eriksson, Carl-Henric Svanberg, Tomas Nicolin, Anders Igel. Foto: Isaac Pineus.

Bland dem fanns Telias VD Anders Igel, Assa Abloys VD Carl-Henrik Svanberg, Tredje AP-fondens VD Tomas Nicolin och Catellas VD Gunnar Rylander.

Arne Mårtensson motiverade bland annat genom följande ord till varför Staffan Jufors blivit årets ledare:

Rakt och enkelt ledarskap

-Staffan står för enkelt och rakt ledarskap. Folk vill göra som chefen säger, men vissa är så svåra att förstå. Staffan har i stället en rak och enkel kommunikation med sina medarbetare. Det är roligt att belöna en person som är divisionschef inom en stor koncern, de är inte alltid så lätta att hitta.

Staffan Jufors tackade för utmärkelsen samtidigt som han fick varma applåder för utmärkelsen. Han berättade en anekdot som fick publiken att skratta.

-När juryns ordförande Arne Mårtensson ringde trodde jag att han hade problem med sin Volvo Pentamotor. Jag drog mig för att ringa upp honom, men när samtalet var avslutat hade jag fått veta att jag utsetts till årets ledare, och så hade Arne Mårtensson köpt en ny motor, säger han med ett leende.

Staffan Jufors berättade vad han själv ser som viktigt i sitt ledarskap.

”Hundraprocent ärlighet”
-Det är viktigt att bygga och bibehålla goda relationer. I det måste man vara både tydlig och hundraprocentigt ärlig. Det gäller också att man som ledare har en stark målinriktning och drivkraft. Jag driver företaget med stor passion men med stor respekt för de olika individerna. Jag har hela tiden haft ett starkt fokus på kortsiktig lönsamhet. För mig är det synliga ledarskapet viktigt i Volvo Penta, och i det arbetet lägger vi stor vikt vid att informera medarbetarna, men också att motivera dem i deras arbete.

Leif Johansson, koncernchef i AB Volvo och även styrelseordförande i Volvo Penta, ställde sig spontant upp inför åhörarna och uttryckte sin uppskattning om Staffan Jufors:

”En härlig energi”
-Du har en robust och enkel ledarstil. När du blev chef för Volvo Penta kom du till en komplex och svår situation, men du har därefter lagt ut en strategi för bolaget som visat sig mycket bra.

-Du har en härlig energi och passion för ditt jobb. Du har en egen motor och härlig drive som jag känner både som styrelseordförande i Volvo Penta och koncernchef för Volvo. Du ligger på hela tiden och ibland är det svårt att stoppa dig. Staffan har en god förmåga att driva på, men också att gilla läget och gå till exekutiv handling.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.