DNB: Fortsatt men avtagande återhämtning i korten

Sommaren har visat på en ökad optimism och skadeverkningarna på världsekonomin verkar bli markant mer begränsade än vad som befarades under våren, skriver Ulf Andersson och Thomas Jellvik i sin rapport.
Foto: Terje Pedersen /TT

DNB tror på en fortsatt men gradvis avtagande ekonomisk återhämtning och en stabil utveckling på de finansiella marknaderna, skriver Ulf Andersson och Thomas Jellvik i en rapport.

Sommarens optimism har också återspeglats i PMI, som nu befinner sig över 50-strecket i hela Europa. Svensk PMI för juli kom in på 53,7.

Samtidigt pekar Ulf Andersson och Thomas Jellvik på att inflationsfallet ser ut att ha bottnat ur och börjat återhämta sig. Inte heller den stora chock på arbetsmarknaden som tidigare befarades har blivit verklighet. Dock väntas sig DNB att resan tillbaka till nivåer som de innan corona kan vara lång.

DNB menar att det på kort sikt främst är tillverkningsindustrin som gynnas av en fortsatt återhämtning i ekonomin. Sektorn har en “catch up att göra för att producera i linje med underliggande efterfrågan inom OECD området”, skriver Ulf Andersson och Thomas Jellvik.

De framåtblickande vinstförväntningarna har i dagsläget justerats upp med nästan 10 procent under sommaren. Skulle förväntningarna slå in innebär det att vinsterna nästan är tillbaka på 2019 års nivå under slutet av 2021.

    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här