Dollarfrossa på börsen

Oro för hur den allt svagare dollarn kommer påverka de svenska börsbolagens vinster pressar Stockholmsbörsen ordentligt under fredagen.

AFV Generalindex var klockan 13.23 ned med 1,1 procent till 344 medan OMXS30-index sjönk med 1,2 procent till 1.095. Omsättningen uppgick till 9,5 miljarder kronor. Dollarkursen fortsatte sjunka till 6,91 kronor. Nordea förutspår en dollarkurs på 6,78 kronor på sex månaders sikt. Dollarkänsliga bolag hade det tungt i aktuell valutamiljö. Atlas Copco minskade 5,50 kronor till 209,50 och Sandvik 2 kronor till 91,25. Stålgrossisten BE Group premiärhandlades på Mid Caplistan. Intresset för introduktionen var mycket stort och erbjudandet övertecknades mer än 12 gånger. Teckningskursen fastställdes till 62 kronor. Aktien steg 3,50 kronor till 65,50. Ericsson, som tyngdes av den svaga dollarn, var ner 45 öre till 27,80. Telekombolagets ansvarige person för strategi och produktledning Torbjörn Nilsson har tagit beslutet att lämna sitt uppdrag. Han kommer dock att fortsätta som strategisk rådgivare och konsult till Ericssons ledning på 50 procentig arbetstid. Teleoperatören Tele2 tappade 1,25 kronor till 88,25.

Finanschefen Håkan Zadler lämnar sin tjänst i januari. AstraZeneca förändrar, efter en genomgång av sina forskningsområden, sin forskningsinriktning. “Huvudinriktningen i vår forskning kvarstår, men sedan när det gäller enskilda sjukdomar ändrar vi fokus en del. På några områden utökar vi forskningen och på andra minskar vi ner på forskningen”, säger AstraZenecas informationsdirketör Staffan Ternby till Nyhetsbyrån Ticker som tillägger att fetma, diabetes, infektioner, inhalationsforskning och smärtlindring hör till de delar där som AstraZeneca kommer att öka fokuseringen på. Aktien dalade 2 kronor till 398,50. Tanganyika Oil, var en vinnare och stärktes med 4,25 kronor till 103,50 då bolaget bedömer att potentialen för bolagets oljeresurser i Syrien uppgår till över 25 miljarder fat olja STOIIP (stock tank oil initially in place). Den nämnda potentialen baseras på bolagets egna uppskattningar och är ingen certifierad revidering från oberoende revisor. Enligt färskt presentationsmaterial på hemsidan uppges potentialen för resurserna i Oudehfältet i Syrien uppgå till cirka 7,1 miljarder fat olja, för Tishrinefältet i Syrien till cirka 17,6 miljarder fat och för Sheik Mansour-fältet i Syrien till cirka 0,8 miljarder fat.

Det innebär en total resurspotential på 25,5 miljarder fat. Tanganyika Oil har valt att ta in mer pengar genom en nyemission på ungefär 5 miljoner aktier för utbyggnaden av oljefälten i Syrien. Kurserna är inte helt fastställda men kommer att ligga runt dagens kurs. Bolaget räknar med att nyemissionen ska vara avslutad i dag. Home Capital, som ska skiftas ut från Home Properties, har ingått avtal om försäljning av sin andel om 39,3 procent av aktierna i hotellbolaget Rica Hotels till J E R Holding. Köpeskillingen uppgår till 60 norska kronor per aktie eller motsvarande cirka 629 miljoner kronor, vilket innebär en positiv effekt på eget kapital för Home Properties om cirka 42 miljoner kronor. Vidare har Home Capital förhandlat fram en rätt till tilläggsköpeskilling om aktierna säljs före den 1 december 2008 till ett pris överstigande 60 norska kronor per aktie. Home Properties avancerade 1,25 kronor till 119,75. Teknikbolaget Obducat har fått ett processpatent beviljat i Japan som beteckas som viktigt. Patentet avser ett moment inom NIL-tekniken som innebär att både stamptillverkningen och mönsteröverföringen underlättas och effektiviseras. Aktien steg med 7 öre till 27 öre. Medicinteknikbolaget Ortivus norska partner Locus har tecknat ett marknadsföringsavtal avseende CoroNet för den norska marknaden. Locus är en leverantör av lösningar till bland annat larmcentraler och ambulansorganisationer. Aktien gick mot strömmen och stärktes 20 öre till 19,30 kronor. Styrelsen för IT-konsulten CyberCom upprepade att man avvisar budet från JCE om 38 kronor per aktie. Aktien handlades måttligt på en oförändrad nivå vid budkursen 38 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF