Dollarn faller mot euron

Dollarn sjönk på onsdagen och tappade därmed den appreciering som åtminstone tillfälligt syntes efter onsdagens starka amerikanska PMI-utfall. Euron stärktes av oväntat ljus makrodata kring euroområdets inflation och ett uppreviderat europeiskt inköpschefsindex.

”ECB:s reflationspolicy har tydlig effekt. Lättnaderna kring krediter och lägre växelkurs ger upphov till ekonomisk tillväxt i regionen”, uppger Boris Schlossberg, chef för valutastrategi vid BK Asset Management, som tror att den högre inflationen kan påverka inflationsförväntningarna uppåt.

Commerzbank bedömer dock att något slut på ECB:s ultraexpansiva penningpolitik inte är i sikte med motiveringen att kärninflationen inte väntas stiga på ett ihållande sätt.

Kronan slutade onsdagen något lägre, men fick stöd av beskedet att inköpschefer i den svenska tjänstesektorn ser oväntat ljust på läget.

Obligationsräntorna sjönk överlag en aning jämfört med dagen före med dragkraft från USA-räntorna som sjönk tillbaka på tisdagskvällen när investerare reagerade på kraftigt sjunkande oljepriser och försökte att hitta en ny balans i början av 2017.

Det svenska inköpschefsindexet för tjänstesektorn steg ett litet snäpp till 59,9 i december, vilket var starkare än marknadens förväntan om 58,2 enligt SME Direkts prognosenkät.

Silf/Swedbank som sammanställer indexet noterade att delindex för nya order var månadens främsta draglok med en uppgång till 63,0. Även sysselsättningsindexet steg.

Euron gynnades på valutamarknaden av att inflationen i euroområdet preliminärt var högre än förväntat under december, vilket var en bild som delvis växte fram redan under tisdagen.

Den europeiska valutan får även stöd av att inköpschefsindex för euroområdets tjänstesektor reviderades i positiv riktning, vilket drog med sig EMU:s sammantagna inköpschefsindex uppåt till 54,4. Det är klart över 50-strecket som signalerar det neutrala läget mellan expansion och tillbakagång.

”Det förblir dock mycket osäkert huruvida detta innebär en välbehövd språngbräda för euroområdets ekonomiska återhämtning att få upp ytterligare momentum från under 2017”, sade Markits chefekonom Chris Williamson som anser att mycket kommer att bero på politiska händelser under det kommande året.

Inflationstakten (HIKP) i euroområdet steg till 1,1 procent i december, enligt Eurostats snabbestimat. Det var över förväntade 1,0 procent enligt Bloomberg News analytikerenkät och innebar den högsta inflationen för euroområdet sedan september 2013.

Baseffekter från oljepriserna kommer att driva upp inflationen ytterligare i januari, vilket tillsammans med ett stigande globalt pristryck kan komma att öka spekulationen om att ECB kan dra ned på sina obligationsköp, bedömer Nordea-ekonomen Tuuli Koivu.

Hon tror dock inte att datan kommer att ändra Europeiska centralbankens penningpolitik eftersom det generella pristrycket i euroområdet förblir trögt.

”Den största drivkraften för accelerationen var oljepriset. Mätt i euro kostar oljan nu nästan 50 procent mer än för ett år sedan”, konstaterar Nordea-ekonomen.

Kärninflationen, som exkluderar bland annat energipriser, ökade till 0,9 procent i december. ECB:s mål är en inflation under, men nära, två procent.

Faktumet att inflationen är högst i Tyskland är positivt för euroområdets ekonomiska utveckling eftersom det torde indikera en lättare väg ut från skillnaderna i ländernas konkurrenskraft, resonerar Nordea-ekonomen vidare.

Från USA kommer under onsdagskvällen protokollet från Federal Reserve policymöte i december när styrräntan höjdes med 25 punkter och ”räntebanan” drogs upp.

En fråga är i vilken utsträckning, och med vilka argument, ledamöterna har tagit höjd för en förväntat mer expansiv finanspolitik med Donald Trump som president.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.