Dömer världens snabbaste man

Snart går startskottet i New York för den svenska affärsadvokaten Kaj Hobér. Han har blivit utsedd till ordförande i den skiljenämnd som ska avgöra om den dopinganklagade amerikanske löparen och OS-guldmedaljören Justin Gatlin ska få återvända till tävlingsarenorna.

Huvudförhandlingarna i målet mellan den amerikanska antidopingorganisationen USADA och den dopinganklagade idrottsmannen kommer sannolikt att äga rum i slutet av maj i New York.

– Om man som jag är intresserad av sport är det här ett mycket intressant och roligt uppdrag, dessutom är det trevligt att ibland få ägna sig åt något annat än affärsjuridik, säger Kaj Hobér.

Han är delägare i Mannheimer Swartling och ett känt namn inom internationella skiljedomsförfaranden, framför allt ryska energitvister. Ryska talar Kaj Hobér flytande. Inte lika många känner till att han även finns med på en internationell lista bestående av 300 toppjurister som är tillräckligt kvalificerade för att lösa internationella idrottstvister. Listan hanteras av den internationella skiljedomsföreningen Court of Arbitration for Sport (CAS).

– Många som är med där är före detta idrottsmän som blivit jurister, berättar Kaj Hobér.

Det senaste målet kring Justin Gatlins testresultat är ett överklagande av en tidigare skiljedom. I idrottens värld kan, till skillnad från i näringslivet, även skiljedomar ibland överklagas.

Den nu 26-årige Justin Gatlin tog tre medaljer vid OS i Athen 2004, ett guld, ett silver och ett brons. Den ädlaste medaljen vann han på 100 meter. Han sprang på 9,85 sekunder, den näst snabbaste tiden hittills under ett OS.

Två år senare, i april 2006, testades han positivt för ett förbjudet dopingpreparat. Justin Gatlin har hela tiden hävdat att han inte kände till att han använt något otillåtet.

– Justin förnekar inte testresultatet men hävdar att hans massör använde någon salva som spetsats med testosteron, säger Kaj Hobér.

Trots det fälldes Justin Gatlin av den tidigare skiljenämnden och avstängdes under åtta år.

Är den här sortens mål komplicerade?

– Ja, det är två frågor som normalt dyker upp. Den första är hur pålitliga testresultaten är, om det har förekommit oegentligheter vid själva provtagningen. Den andra frågan är om det finns skäl att förkorta avstängningen för dopingförseelsen. Reglerna är egentligen ganska enkla. Om det är första gången blir det avstängning två år och andra gången livstids avstängning, men det finns möjlighet att reducera tiden om idrottsmännen inte känner till hur preparaten kom in i deras kroppar, berättar Kaj Hobér.

Kaj Hobér kommer att vara ordförande i skiljenämnden. Vid sin sida kommer han att ha två skiljemän, från Kanada respektive Schweiz.

Det är inte första gången som Kaj Hobér hanterar internationella sport- och dopingtvister. Vid vinterspelen i italienska Turin för två år sedan var han en av nio jourdomare som dygnet runt var redo att avgöra tvister som uppstod kring de deltagande idrottsmännen.

Ska du åka till OS i Peking?

– Nej tyvärr, den här gången föll lotten på någon annan på listan.

Som junior deltog Kaj Hobér själv i SM både i hockey och skridskor. Numera ägnar han sig bland annat åt judo (där han har svart bälte) och har dessutom sprungit maraton i New York fem gånger och siktar på en sjätte omgång.

MARGARETA LEVANDER

redaktion@afv.seOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.