Ränta
Draghi drog upp räntorna
Obligationsprisnedgången kom trots att Draghi kommunicerade att centralbankens obligationsköpsprogram fortsätter som planerat. Draghi räknade upp flera faktorer som har lyfts obligationsräntorna på sistone och konkluderade att man behöver vänja sig vid perioder med högre marknadsvolatilitet.
“Detta tog bort all eventuell tro på att ECB kan ha varit bekymrade över ränteuppgången, och följdes av en ränteuppgång på tio punkter för den tyska tioårsräntan. Rörelsen speglar tydligt att marknaden hade räknat med att Draghi skulle leverera några lugnande ord som inte levererades”, resonerar Danske Bank.
Nordea anser att budskapet var tydligt – ECB kommer inte att ändra kurs och kommer inte att försöka påverka marknadsvolatiliteten.
“Efter ytterligare viss volatilitet i närtid förväntar vi oss att räntorna sjunker tillbaka under sommaren”, uppger Nordea-analytikern Heidi Schauman.
Handelsbanken noterar att ECB höjde sina inflationsprognoser, men att centralbanken samtidigt ser en viss inbromsning i den ekonomiska återhämtningens momentum. Överlag bjöd det penningpolitiska anförandet vid presskonferensen inte på några större nyheter.
Även i Sydeuropa slutade räntorna högre, efter att tidigare under dagen ha sjunkit en del på förhoppningar om framsteg i förhandlingarna kring Greklands finansiering.
Enligt tidningsuppgifter har Greklands internationella långivare gått med på att mildra målet för landets primära överskottsmål. Greklandskrisen kan nå en lösning under de kommande timmarna, enligt Frankrikes president Francois Hollande vars kommentar dock står i bjärt kontrast till Tysklands finansminister Schäuble som tidigare på onsdagen sade att de senaste förslagen från Grekland inte motiverade någon optimism.
Greklands regering har kommunicerat att man inte kommer att genomföra betalningen till IMF på fredag om det inte finns några utsikter till att man kan nå ett finansieringsavtal i utbyte mot reformer inom kort. Betalningen på 300 miljoner euro till IMF på fredag är den första av de totala planerade IMF-betalningarna på 1,6 miljarder euro denna månad.
Från andra sidan Atlanten meddelades att ISM-index för tjänstesektorn i USA sjönk från 57,8 till 55,7 i maj, vilket var svagare än väntade 57,1. Markits liknande index för tjänstesektorn i USA reviderades ned något mer än väntat.
Sysselsättningen inom den privata sektorn i USA bedöms ha stigit med 201.000 arbetstillfällen under maj enligt ADP-undersökningen som utföll i linje med förväntan och därmed inte torde ruska om förväntningarna inför fredagens officiella jobbdata.
Kronan gynnades av att inköpschefsindex för tjänstesektorn överträffade förväntningarna, där index steg från 53,9 till 58,2 i maj. Väntat var bara 55,4 enligt SIX News analytikerenkät.
“Samtliga delindex noterades i tillväxtzonen och endast sysselsättningen med ett indextal på 54,3 var under 55-nivån. Störst positivt bidrag gav delindex för orderingång (1,7 indexenheter) medan leverantörernas leveranstider bidrog minst (0,4 indexenheter) till månadens uppgång”, skrev Swedbank och Silf som sammanställer indexet.
EMU-statistiken fortsätter att överträffa förväntningarna. Arbetslösheten sjönk till 11,1 procent i april, vilket var strax ljusare än väntat. Detaljhandeln ökade samtidigt mer än väntat.
Inköpschefsindex för EMU hamnade också högre än det preliminära utfallet och förväntningarna. Storbritanniens motsvarande index försvagades dock från höga nivåer till 56,5 i maj, vilket kan jämföras med en förväntat oförändrad nivå om 59,5.
OECD presenterade en global konjunkturrapport där man sänkte tillväxtprognosen för världsekonomin till 3,1 procent i år och till 3,8 procent 2016. Det kan jämföras med prognoserna från november 2014 då de räknade med +3,6 respektive 3,9 procent.
För Sverige upprepade OECD tillväxtprognosen på +2,8 procent för i år och för 2016 sänktes prognosen med en tiondels procentenhet till +3,0 procent.
I kväll släpps Federal Reserves konjunkturrapport Beige Book.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.