Dubbla köpråd i banksektorn

Börsplus går igenom alla aktuella köpråd och coronareviderar slutsatser. Nu med fokus på bank.

Coronaraset har dragit med sig bankerna. Svenska regeringen med stödtrupperna Riksbanken och Finansinspektionen har till och med byggt ett narrativ som går ut på att det är bankernas ansvar att lösa den ekonomiska krisen. Börsplus har en annan bild av världen.

Det finns flera viktiga frågor för bankerna, såsom likviditet, solvens, kostnader, konkurrens, marginaler och regelverk. Allra viktigast är emellertid kreditförluster. Här verkar ingen bank löpa tydlig risk för nyemission för att täcka kreditförluster. Så långt ser bankerna alltså rätt tilltalande ut. Kruxet är att de inte finns i ett vakuum. Ute i Europa vimlar det av superbilliga banker.

Börsplus är också osäkra på uppsidan. Det närmaste året är det väldigt osannolikt att banker kommer värderas upp dramatiskt. Med det sagt är grundhållningen ändå att bankerna kommer överleva och nu handlas på värderingar som indikerar en god långsiktig fundamental avkastning. Det kortsiktiga är en helt annan sak.

SEB

Börsplus behåller köprådet på SEB och aktien i portföljen. SEB möter en eventuell kris från en styrkeposition och kan rentav flytta fram positionerna. Aktien värderas till 0,9 gånger eget kapital vilket är i underkant ställt mot lönsamheten om 13 procent. Det är inte uteslutet att aktien kan fortsätta falla i det korta perspektivet, om till exempel utdelningen kapas. Läs mer här.

Nordea

Att göra en lönsamhetsmässig turn-around är svårt nog utan att samtidigt hantera en akut kris med tilltagande kreditförluster, vilket Nordea nu kan stå inför. Skälen till att gilla aktien har fallit bort och Nordea lockar mest genom sin låga värdering. Aktiens värdering på 0,7 gånger eget kapital sticker ändå inte ut som låg i ett bredare europeiskt perspektiv. Köprådet slopas för ett neutralt råd. Läs mer här.

Swedbank

Swedbank har en relativt stabil balansräkning och ett bra KI-tal. Om en kris likt 2008/2009 skulle uppstå så är bolaget nu bättre rustat och skulle troligen klara en sådan situation utan nyemission. Dimman rörande Baltikum härvan börjar sakta lätta också.

Att det finns risk både relaterat till Corona och Baltikum härvan är uppenbart. Tills vidare behåller Börsplus köprådet. Läs mer här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.