Electrolux
Dumpa dyra dammsugare
Som en av världens största tillverkare av vitvaror, allt från spisar och kylskåp till tvättmaskiner och dammsugare, är Electrolux hårt konkurrensutsatt. Rivaler från Asien och Östeuropa kniper marknadsandelar i snabb takt. Bolaget har det senaste decenniet svarat genom att minska kostnaderna. Sparåtgärderna har gått ut på att flytta produktion från högkostnadsländer som Sverige och USA till exempelvis Östeuropa och Mexiko.
Det senaste exemplet i den vägen var beskedet vid halvårsskiftet att Electrolux flyttar sin kylskåpstillverkning från Mariestad till Ungern. 250 personer mister jobbet.
Trots dessa ständiga besparingar är marginalen lövtunn år efter år. När många andra verkstadsbolag stadigt förbättrat lönsamheten ligger Electrolux kvar på låga nivåer. Årets första halvår kan tjäna som exempel. Under perioden uppgick koncernens rörelsemarginal till modesta 2,4 procent. Snittet under de senaste åtta åren är 3,2 procent, vilket är ungefär hälften av vad bolagets finansiella målsättning stipulerar.
Parallellt med de eviga fabriksnedläggningarna har bolaget under senare år ökat närvaron i utvecklingsländer för att kunna bredda försäljningen. Marknader som Brasilien och Kina har också ökat i betydelse.
Efter flera år av närvaro i dessa länder går det nu att konstatera att försäljningen i dessa länder inte har utvecklats som bolaget hoppats. Bolagets vd Keith McLoughlin gjorde därför i september förra året en strategisk kovändning och lanserade en alternativ metod för att öka försäljningen.
Planen var nu att köpa marknadsandelar i Nordamerika och Latinamerika genom att överta det amerikanska konglomeratet General Electrics division för hushållsapparater, GE Appliances, i en affär på 28 miljarder kronor. I ett slag skulle Electrolux försäljning öka med en tredjedel. Affären väntades inte betyda problem med konkurrensmyndigheterna, enligt Electrolux.
Resultatet blev det omvända. I ett beslut i juli i år meddelade det amerikanska justitiedepartementet att myndigheten stoppar Electrolux förvärv. Enligt myndigheten skulle det bara återstå två stora tillverkare på den amerikanska marknaden om fusionen blir verklighet, utöver Electrolux/GE Appliances också den amerikanska jätten Whirlpool.
I stället för att som brukligt är foga sig i myndigheternas besked har Electrolux valt konfrontationslinjen och kräver nu att en domstol river upp beslutet. Det troliga är väl att parterna gör upp utanför domstol, vilket torde betyda en halv seger för bägge parter. På börsen har analytikerna hur som helst redan blåst faran över och dessa tycks nu anse att en sammanslagning förr eller senare blir verklighet. Frågan är nu till vilket pris affären blir av. De eftergifter som Electrolux måste acceptera för att få till stånd en överenskommelse med de amerikanska konkurrensmyndigheterna kan bli stora och affären kan därför förlora i relevans.
Halvårsrapporten i juli präglades av valutavinster. Koncernens försäljningsökning på 16,3 procent under halvåret förklaras till 80 procent av valuta. Dessa kan upprepas under innevarande halvår, men knappast därefter. Affärsvärlden bedömer att bolaget under andra halvåret når en rörelsemarginal kring 5 procent, vilket indikerar ett p/e-tal på 22 för i år och 21 för nästa år (GE-rörelsen inte inräknad).
Det är i dyraste laget för ett bolag som rimligen sitter fast i en segdragen och därtill dyr tvist med amerikanska myndigheter. Lägg sedan till ytterligare ett par orosmoln, det faktum att pressuppgifter i somras gjorde gällande att vd McLoughlin är på väg att sluta samt att insiders sedan nyåret enbart tryckt på säljknappen och aktien framstår som övervärderad. Sälj och köp tillbaka på 220 kronor. Där var aktien så sent som i januari.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.