ECB-ledamot: Europa står inför ett deflationshot

Ewald Nowotny, direktionsmedlem i ECB, uppgav i en intervju med den österrikiska tidningen TT att Europa står inför deflationshot och att det bara finns begränsade tillgängliga resurser för att bekämpa detta hot.

 Det rapporterar Market News International.

”Vi hade negativ inflationstakt i december och det är möjligt att vi även kommer att ha det de första månaderna på året”, sade Nowotny.

”Jag tror inte att vi ska förvänta deflation för 2015 men säkerhetsavståndet har krympt”, fortsatte han.

Han tillade att ECB:s alternativ för att bekämpa deflation är begränsade men ville inte vara mer specifik gällande vilka ytterligare åtgärder ECB kan vidta. Nowotny sade också att inflationen ligger betydligt under centralbankens inflationsmål och att ett deflationsscenario skulle vara både skadligt samt svårt att ta sig ur.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.