ECB vill snabbt avsluta tillgångsköpen – första räntehöjning kan komma i juli

Europeiska centralbanken ECB vill avsluta sitt tillgångsköpprogram så tidigt som möjligt och inleda räntehöjningar tidigast i juli men inte senare än i september. Det uppger flera källor med insyn kring hur ECB resonerar, rapporterar Reuters.
ECB vill snabbt avsluta tillgångsköpen – första räntehöjning kan komma i juli - ecb-lagarde-900
ECB-chefen Christine Lagarde. Foto: Michael Probst/TT
ECB har länge varit avvaktande med att börja prata om räntehöjningar för att man ser inflationen falla ned på sikt. Men nu har även de mer långsiktiga prognoserna fram till och med 2024 börjat peka på en inflation över målet på 2%.

”Det var strax över 2% vilket jag uppfattar som att alla kriterierna för en räntehöjning nu har mötts”, sade en av källorna.

Nyligen uppgav ECB:s vice ordförande Luis de Guindos att tillgångsköpen kan vara avslutade redan i juli, och även räntan kan potentiellt börja höjas samma månad. ECB sammanträder nästa gång i juni.

Inflationen inom euroområdet uppmättes senast till 7,5% i mars.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.