ECB:s varning: Marknadsoptimismen utgör en fara för den finansiella stabiliteten

Europeiska centralbanken, ECB, varnar för negativa spillover-effekter vid en marknadskorrigering i USA men också överlag förhöjda risker från bland annat höga skuldbördor och det positiva humöret på aktiemarknaderna. Det framgår av senaste rapporten om finansiell stabilitet i eurozonen, rapporterar Bloomberg News.
ECB-chefen Christine Lagarde
ECB-chefen Christine Lagarde. Foto: Hannibal Hanschke/TT
Nyhetsbyrån skriver att retoriken påminner om Fed-chefen Alan Greenspans beskrivningar om ”irrationell glädje” under IT-bubblans dagar.

Det som oroar ECB är om inflationen överraskar mer på uppsidan i USA. Det kan leda till stigande obligationsräntor utan sällskap av ett förbättrat ekonomiskt läge. Då blir följdeffekterna fallande obligationspriser som försvagar regionala bankers balansräkningar, men också negativa spillover-effekter från amerikanska börser över till Europa.

”En korrigering på 10 procent på de amerikanska aktiemarknaderna kan leda till en betydande åtstramning av finansförhållandena i euroområdet, motsvarande ungefär en tredjedel av åtstramningen som bevittnades efter coronaviruschocken i mars 2020”, skriver ECB.

Om scenariot utspelar sig är de finansiella riskerna mer troliga att utspela sig i sektorer och länder med tidigare höga sårbarheter, resonerar ECB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets