Efter inflationssiffror – Riksbanken kan strama åt snabbare enligt analytiker

Inflationen i Sverige uppgick till 8,5 % i juni, vilket innebar en ökning jämfört med föregående månad och över analytikernas snittprognos på 8,1 %, enligt en sammanställning av Bloomberg.
Unell om Riksbanken och inflationen
Stefan Ingves. Foto: Claudio Bresciani/TT, Anders Wiklund/TT
Nordea konstaterar att uppgången i juni var bred och att det fanns många överraskningar på uppsidan.

”Sammantaget är inflationen skyhög och klart högre än Riksbankens prognos, vilket stöder vår åsikt att banken kommer att höja räntan med 50 punkter i september och i november. När det gäller vår prognos för Riksbanken lutar riskerna verkligen åt att penningpolitiken stramas åt ännu snabbare”, skriver Nordea i en kommentar.

Swedbank är inne på samma spår som Nordea och tillägger att det finns skäl att tro att Riksbanken kan bli mer hökaktig i närtid. Bankens egna bedömning är nu att Riksbanken kommer slå till med en höjning på 75 baspunkter i september.

Handelsbanken varnar för att man bör förbereda sig för det värsta då den underliggande inflationen fortsätter att öka. Banken tror nu att det ligger på bordet att Riksbanken överraskar med en höjning på 75 baspunkter istället för signalerade 50 baspunkter.

Placeras makrostrateg Pekka Käntää skriver också att sannolikheten har ökat för en höjning på 75 baspunkter i september, om inte Riksbanken väljer att agera tidigare än så.

Det är ”faktiskt lite svårt att se hur Riksbanken ska kunna dröja ända till den 20 september med nästa räntehöjning. Det kanske är bättre att gå fram med lite försiktigare steg vilket också skulle ge Riksbanken tid att utröna de kortsiktiga effekterna av sina räntehöjningar”, skriver Käntää.

Även SEB:s avgående chefsekonom Robert Bergqvist undrar på Twitter om Riksbanken verkligen kan vänta tills september då det inte finns några tecken på ”peak inflation”.

Nordnets sparekonom Frida Bratt har också gett sin kommentar på Twitter. Hon påpekar att Riksbanken kan behöva agera innan september.

”Snabba kraftiga höjningar i år för att trycka ned förväntningarna. Men tror ändå inte att man kommer kunna höja styrräntan mycket mer än till 2 %”, skriver Bratt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG