Efterfrågeoro dämpar oljeprisets uppåtrekyl

Oljepriserna handlades något högre på tisdagsmorgonen, på förhoppningar om att världens största producentländer ska komma fram till en överenskommelse som innebär slutet på det priskrig som pågått under större delen av mars.

Det tycks alltmer troligt att de trätande inom Opec+, Saudiarabien och Ryssland, ska komma fram till ett avtal som begränsar utbudet efter den senaste tidens kraftiga överproduktion, som fått lagernivåer att svälla och priset att rasa. Samtidigt uppgav USA:s president Donald Trump på måndagskvällen att Vita huset inte uppmanats från saudiskt eller ryskt håll om att se till att få med amerikanska oljebolag på utbudsminskningar.

”Jag tror att det händer automatiskt, men ingen har ställt mig den frågan så vi får se vad som sker”, sade han.

Att få med andra länder på tåget har uppgetts vara de ”tekniska skäl” som utgör orsak till att det extrainsatta mötet i Opec+, där utbudssänkningarna ska klubbas, dröjer till torsdag från tidigare plan om att mötet skulle ha ägt rum på måndagen. Bland annat Norge och delar av den amerikanska oljeindustrin har uppgett sig vara villiga att gå med på vissa produktionsminskningar.

Flera analytiker och prognosmakare i form av internationella energimyndigheten IEA har dock varit ute och varslat om att de utbudsminskningar som Opec, Ryssland och flera andra nytillkomna länder väntas göra inte kommer räcka för att motverka den efterfrågekrasch som vållats av covid-19.

”Vi förväntar oss att energipriserna rör sig kring nuvarande nivåer tills den ekonomiska aktiviteten återhämtar sig”, skrev Capital Economics i en notering på tisdagsmorgonen, enligt Reuters.

Brentkontrakt stod omkring 2 procent högre vid 7.30-tiden.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.