EGNA AKTIER: Aktieskolan

Affärsvärldens tio råd till dem som sparar i egna aktier.

Aktieoptimister finns det gott om. Ja, de bildar en hel industrisom lever på att trumpeta ut påståenden som Här är de bästaaktierna och Vi hjälper dig att hitta vinnarportföljen.Alltifrån börstidningar och datorprogram till aktiemäklare ochspågummor försöker få vanliga småsparare att tro att deras tipsoch råd kommer att överträffa Generalindex. Ofta kostar det bådetid och pengar att följa råden, men ändå ger rådgivarna aldrignågot ersättning om aktieplaceringarna misslyckas.Verkligheten för en småsparare i dag är betydligt mer bister.Fallande räntor har gjort att aktiekurserna har stigit kraftigtde senaste åren, men dagens låga räntor innebär samtidigt attden framtida avkastningen från aktier kommer att bli betydligtlägre än vad vi vant oss vid. Därför har faran ökat kraftigt attonödiga kostnader och dåliga aktieval i framtiden helt äter uppaktiespararens förväntade avkastning.Visst är aktier sannolikt det bästa långsiktiga sparandet. Mensom motvikt till den överdrivet aktieoptimistiska propagandanhar Affärsvärlden tagit fram tio grundläggande råd.

1. Aktier + lån = spekulation

Bankernas drömkund har bil och bostad köpta med lånade pengar,samtidigt som sparandet ligger i aktiefonder eller allra helsten fondförsäkring (så att banken tjänar pengar både påförsäkring och fonder). Men att samtidigt låna och spara gerkänsligare privatekonomi.Visst kan det går bra, vilket det har gjort de senaste åren närpriset på både villor och aktier stigit i höjden. Men detförblir spekulation med lånade pengar. För när det blir dåligatider så blir förlusterna större ju större belåningen är.Även om sparandet sker på 20-30 års sikt så ger det för högtrisktagande att äga aktier och samtidigt har stora lån. Detspelar ingen roll om det inte är aktierna utan en fastighet somstår som säkerhet för lånet, belåning ger alltid större risk.

2. Begränsa riskerna

En av de viktigaste lärdomarna av modern finansiell teori ärfördelarna med riskspridning. Genom att placera i minst 20 olikaaktier och maximalt 10 procent av pengarna i en aktie så får maninte bara lägre risk utan även högre genomsnittlig avkastning(mätt som median). Visst försvinner chansen till det verkligaklippet, men samtidigt minskar sannolikheten för förlusterkraftigt. Och för den som inte kan låta bli att spekulera så är detbättre att strunta i råd ett och öka insatserna med hjälp av belåning änatt välja ett fåtal aktier.

3. Minst 100.000 kronor

För att det ska löna sig med egna aktier måste sparkapitaletvara så stort att de procentuella kostnaderna blir rimliga.Främst är det minimicourtage och värdet av egen fritid som göratt aktiefonder är oslagbara om sparkapitalet är litet. Men nyalågprismäklare har sänkt gränsen. Bäst för den som vill uppnåriskspridning är Stadshypotek Bank, som tar ut sittminimicourtage per affärstillfälle.

4. Köp internationella aktier

Både via lön och offentlig välfärd är de flesta svenskarberoende av den svenska ekonomiska utvecklingen. Om man ägerfast egendom i Sverige så är beroendet extra stort, vilketbetyder att den som vill få en jämn riskspridning behöver ettstort sparkapital utomlands.Många av aktierna på Stockholmsbörsen är som tur är i hög gradinternationella. Men man bör undvika branscher med stortberoende av Sverige, till exempel många fastighetsbolag ochkonsulter. Och andra viktiga branscher saknas nästan helt, tillexempel livsmedel och råvaror, vilket betyder att utlandsfonderär ett viktigt komplement.

5. Investera så långsiktigt som möjligt

Argumenten för att investera långsiktigt är många. De självklaraär lägre kostnader, både i pengar och tid, samt lägrebeskattning. Fördelen av orealiserade reavinster kommer delsfrån avkastningen på skattekrediten, dels från möjligheten attden svenska kapitalbeskattningen i framtiden sänks.Dessutom finns det mer teoretiska argument mot korta affärer.Studerar man ett diagram över Generalindex de senaste tio årenså kan det verka som att det lättaste sättet att höjaavkastningen är att upprepade gånger köpa efter nedgångar ochsälja strax innan nästa topp.Men det är tyvärr inte så lätt. Det räcker nämligen inte med 51procent rätt för att det ska löna sig att hoppa fram ochtillbaka mellan bankkonto och aktier, eftersom avkastningen påett bankkonto i snitt är lägre behöver man över 60 procent rätt.Detta problem försvinner om man istället hoppar mellan branschereller mellan enskilda aktier. Men även om det kan verka enkeltatt hitta undervärderade aktier eller branscher som andra harmissat, så är sanningen att man i dag tävlar med tusentalsheltidsanställda analytiker enbart i Stockholm.Att en småsparare på sin fritid skulle lyckas bättre än snitt ärinte sannolikt. Nej, det är bara de allra smartaste eller de medinsiderinformation som har en rimlig chans att efter allakostnader överträffa marknaden.

6. Överskatta inte din förmåga

Det sistnämnda behöver kanske ytterligare motivering. Efter desenaste årens kursuppgång är det lätt att peka på lyckadeaktieaffärer och många aktiesparare anser nog att de ävenöverträffat Generalindex. Men för att utvärdera sin skickligheträcker det inte att räkna ut hur många procent ens depå ökat i

värde, man måste dessutom ta hänsyn till hur mycket extra pengarsom tillförts, till exempel när man deltagit i emissioner ellerintroduktioner. Professionella aktieförvaltare jobbar ofta 60 timmar iveckan, i grupper om 20 personer eller fler. För att en privatperson påsin fritid ska vinna över sådana motståndare krävs det en mycketskarp hjärna.

7. Skilj på företag och aktie

Att analysera ett börsföretag handlar om verkligheten: styrkoroch svagheter hos organisationen, möjligheter och hot iföretagets omvärld. Analysen mynnar ut i prognoser om framtidaresultat. Analysen av aktier handlar däremot om en subjektiv bedömning avvad aktien är värd. Företagsanalysens prognoser ochsannolikheter för olika utfall kombineras med det egna,individuella avkastningskravet talar om vad man själv tycker attaktien är värd. Detta pris jämförs med vad aktien faktisktkostar, och ofta visar det sig att företag med lysandeframtidsutsikter har dyra aktier och att trista företag harbilliga aktier.

8. Fundera kring vad som är diskonterat

Ett vanligt fel som även erfarna aktieplacerare gör är att inteta hänsyn till vad som redan är diskonterat i aktiekursen(alltså vilken information som redan har påverkat aktiens pris).Ett enkelt exempel: om det står i tidningen att ett börsbolagsförsäljning har ökat kraftigt, då har aktiekursen redan stigitmed hänsyn till detta.Så långt är det enkelt. Det svåra är att detta innebär att detinte räcker med att själv ha en prognos för börsföretaget. Manmåste även ta reda på vad omvärlden tror. Om man är optimistjämfört med genomsnittet på marknaden så har man anledning attköpa aktien, annars inte.

9. Se upp för spekulationsbubblor

Vi människor drar lätt ut trendlinjer för långt in i framtiden.Amerikansk forskning visar att aktiemarknaden därför brukaröverdriva både uppåt och nedåt, vilket betyder att aktiekursertenderar att svänga kring en rät linje. Och förväntningarna påenskilda börsföretag innebär ofta extrema krav på kraftigvinsttillväxt i många år framåt, trots att verkligheten visaratt nya konkurrenter eller de anställdas krav på högre lönerbrukar dämpa framgången. Därför gäller det att se upp om enaktie redan har stigit kraftigt, risken är stor att överdrivnaförhoppningar har skapat en bubbla som förr eller senarespricker.

10. Läs Affärsvärlden

Även Affärsvärlden innehåller förstås tips och råd, menmerparten av tidningen ägnas åt att annan typ av information.Istället för små pusselbitar av information försöker vi att gehelhetsbilder, att sätta in nyheter i sitt sammanhang ochförklara bakgrunden.

BILDTEXT: Aktieoptimisterna bildar en hel industri som försöker få ossatt tro att deras tips kommer att överträffa Generalindex.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.