Ekonomer: Åtta länder med hög deflationsrisk

Enligt ekonomernas nya prognoser riskerar åtta europeiska länder att falla in i deflation under 2015 – däribland Sverige, skriver Bloomberg.

Störst är deflationsrisken i Schweiz, som redan i fjol balanserade på gränsen med en genomsnittlig inflation på 0,2 procent. Den 15 januari i år sänkte den schweiziska centralbanken överraskande styrräntan med 50 punkter till -0,75 procent. Beslutet har fått priserna att falla med 1,5 procent hittills i år vilket spätt på deflationshotet, skriver Bloomberg.

Näst störst är deflationsrisken i Grekland följt av Spanien.

Även i Sverige lurar deflationsspöket runt hörnet. Precis som i Bulgarien, Grekland, Kroatien, Polen och Spanien har priserna i Sverige haft en nedåtgående trend under de senaste sex månaderna, skriver Bloomberg. Det åttonde landet som riskerar deflation är Italien.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.