El Erian: Ingen depression – bara en stygg korrigering

Hur den rådande börsfrossan bör manövreras beror på vad som finns i portföljen, men en sak är säker och det är att vi inte är mitt uppe i en finanskris, menar Allianz chefsekonom Mohamed El Erian i en intervju med CNBC:s Squawk Box.

För investerare som för närvarande sitter på innehav i bolag med starka balansräkningar och god skuldhantering finns det ingen anledning till panik trots att världens börser förlorat runt 15 procent av värdet hittills i år, menar Mohamed El Erian.

“Gott sinne för affärer kommer kunna navigera den här situationen. Det här är inte 2008, det är ingen depression utan en riktigt stygg korrektion och en ekonomisk inbromsning”, sade Mohamed El Erian.

Vad gäller bolag med sämre kreditsituation är läget dock drastiskt försämrat, enligt chefsekonomen.

“Där pratar vi ökad risk för konkurs. Problemet här är ju att likviditetssituationen inte tillåter ompositionering just nu”, fortsatte Mohamed El Erian.

Han menar också att det finns positiva stråk i det rådande marknadskaoset.

“Vi har rekordlåga bolåneräntor, vi har rekordlåg utlåning och väldigt låga energipriser. Det gör att fler har mer kvar i fickan när vi vänder upp från detta. Vi kanske inte vänder inom det allra snaraste, men när vi väl gör det kommer du se väldigt starka fundamentala faktorer för att sätta fart på ekonomisk aktivitet”.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.