El-Erian: Stagflation i den amerikanska ekonomin oundviklig

Mohamed El-Erian, välkänd chefekonom på Allianz, säger att stagflation i den amerikanska ekonomin är oundviklig, även om Federal Reserve lyckas undvika en fullblodig lågkonjunktur.
El-Erian: Stagflation i den amerikanska ekonomin oundviklig - el-erian-900
Mohamed El-Erian. Foto: Kathy Willens/TT
“En lågkonjunktur är inte oundviklig, men tyvärr ökar sannolikheten för den. Det som är oundvikligt är stagflation”, sade El-Erian till Bloomberg.

El-Erian nämnde även att amerikanska aktier kan komma att fortsätta tappa, detta på grund av oron att Fed inte kan åstadkomma en “mjuklandning” samtidigt som räntorna höjs.

Stagflation hade kunnat undvikas om Fed hade agerat snabbare enligt El-Erian. Arbetslösheten ligger dock på bara 3,6% samtidigt som arbetsgivare hade ett rekordstort antal lediga jobb i mars på 11,5 miljoner.

El-Erian har även kritiserat Fed för att de varit sena på bollen med att stoppa inflationen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG