Elliott: Vill att Sampo dumpar hela innehavet i Nordea

Paul Singers aktivistfond Elliott, som har tagit en post på mer än tre procent av aktierna i finska finanskonglomeratet Sampo, uppmanar nu bolaget att sälja hela innehavet i storbanken Nordea.
Paul Singer. Foto: John Minchillo/TT

Under tisdagen sålde Sampo 162 miljoner Nordea-aktier till institutionella investerare till kursen 7:25 euro per aktie. Efter försäljningen äger Sampo knappt 643 miljoner aktier i Nordea, motsvarande 15,9 procent av röster och kapital.

Sampo har ingått en så kallad lock-up som innebär att inga ytterligare Nordea-aktier kommer säljas förrän den 9 maj 2021.

Aktivistfonden Elliott skriver i ett uttalande att de tagit en post på mer än tre procent av aktierna i Sampo och uppmanar nu finanskonglomeratet att sälja hela innehavet i storbanken Nordea.

En försäljning skulle bland annat stärka ryktet bland aktieägarna och ge över 7 miljarder euro, motsvarande cirka 71 miljarder kronor, i aktieägarvärde, enligt Elliott, som även skriver att Sampo-aktien varit undervärderad, mycket på grund av att Nordea-aktien presterat så dåligt.

”Det är Elliotts åsikt att gårdagens tillkännagivande är ett första steg mot att skapa över 35% uppsida för Sampos aktieägare, vilket understryker vikten av att genomföra dessa åtgärder så snabbt som möjligt.”, skriver de.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.