EMA varnar för att ge för många boosterdoser – kan försvaga immunförsvaret

Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, varnar för att ge tilläggdos alltför ofta då detta riskerar att försvaga immunförsvaret. Istället rekommenderar man att det lämnas mer tid mellan doserna och att de tas inför vintersäsongen på varje hemisfär, rapporterar Bloomberg News.
Coronavaccin
Foto: Henning Bagger/TT
EMA:s besked kommer efter att flera länder överväger att ge en andra booster för att stärka skyddet i samband med nya snabbspridande omikron-varianten. Ett land som redan är igång med detta är Israel som ger en andra booster till alla över 60 år.

Boosters ”kan ges en eller kanske två gånger, men det är inte något som vi tycker borde repeteras konstant”, sade Marco Cavaleri på EMA. Enligt honom borde man istället titta på hur man kan övergå från den nuvarande pandemitillvaron till en mer endemisk miljö.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.