Emissionsguiden hissar tre flaggor i Lipidors företrädesemission

Läkemedelsutvecklingsbolaget Lipidor genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 58 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar tre flaggor.
Emissionsguiden hissar tre flaggor i Lipidors företrädesemission - Lipidor
Lipidors styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 21 maj. VD Ola Holmlund till vänster.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Lipidor har fastställt villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra läkemedelsutvecklingsbolaget 58 Mkr brutto. Kostnaderna väntas bli 8 Mkr eller 13,8% av emissionsbeloppet.

Kapitalanskaffningens motiv är att säkra finansiering till en kommande fas 3-studie med bolagets läkemedelskandidat AKP02G2 för behandling av psoriasis.

Emissionsguiden hissar tre flaggor för emissionen.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Lipidor ser ut att vara i behov av ett likviditetstillskott inom en väldigt snar framtid. Bolaget har tagit upp en kreditfacilitet på 3 Mkr för att kunna inleda sin fas 3-studie innan företrädesemissionen är genomförd.

Lipidors VD Ola Holmlund kommenterar:

”Ja, det stämmer att vi befunnit oss i en pressad ekonomisk situation. Vi har även varit tydliga med kapitalbehovet i flera pressmeddelanden. Att vi tar upp en kreditfacilitet är enbart positivt då vi kan initiera studien tidigare och därmed undvika en försening då CRO:s tillgänglighet/kapacitet att genomföra studier inte är konstanta.”

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Lipidor har mottagit garantiåtaganden på 29,5 Mkr (51% av emissionen). Nära 25 Mkr av detta avser bottengaranti och så kallad mellangaranti vilket leder till en flagga.

”Lipidors garantiupplägg är likadant som alla partiellt säkerställda emissioner. Snarare är den möjligtvis starkare eftersom vi har haft intresse för två topplager ovanför bottengarantin”, säger Ola Holmlund.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Det finns ingen som helst information om vilka som står bakom tecknings- och garantiåtagandena på 8,7 respektive 29,6 Mkr. Uppgifter om hur nyckelpersoner ämnar agera i emissionen delges inte heller.

”Fullständig information om parter som lämnat teckningsförbindelser och garantiåtaganden kommer framgå klart och tydligt i vårt prospekt”, kommenterar Lipidors VD Ola Holmlund.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco