Laddar

Storägare vill bli större i Lipidors företrädesemission

Läkemedelsutvecklingsbolaget Lipidor har släppt prospektet för sin företrädesemission på 58 Mkr. Emissionsguiden noterar en hugad storägare.
Storägare vill bli större i Lipidors företrädesemission - Lipidor
Lipidor vill ta in 58 Mkr genom en företrädesemission. VD Ola Holmlund till vänster.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Lipidors företrädesemission av units som kan tillföra bolaget 58 Mkr före emissionskostnader på 8 Mkr. I samband med det hissade vi tre flaggor:

  • Kapitalbehov i trängt läge
  • Dåligt garantiupplägg
  • Bristfällig information

Flaggan om “Bristfällig information” hissades eftersom Lipidor i sitt pressmeddelande om villkoren inte angivit vilka som agerade tecknings- och garantiåtagare i emissionen. De hade inte heller meddelat hur styrelse och ledning avsåg agera. När parter som har ett signalvärde (storägare, styrelse, ledning, kända externa investerare) avser att delta i en emission är detta något vi förväntar oss att hitta information om redan i bolags pressmeddelanden om villkoren.

Den fullständiga informationen om åtagarna framgår dock av bolagets prospekt. Listan över teckningsåtagare och garanter uppgår till ett fyrtiotal parter. Däribland storägaren Aurena Laboratories som genom en kombination av tecknings- och garantiåtaganden är villiga att investera 10 Mkr av emissionen, motsvarande 17,3% av erbjudandet. De äger för närvarande 5,5% av bolaget.

Teckningsåtagandena från styrelse och ledningen är måhända i minsta laget och pendlar mellan 30-150 Tkr beroende på vem av nyckelpersonerna man har under lupp. Vi stannar dock vid en upplysning.

Teckningskursen är satt till 0,05 kr per aktie. Börskursen står för närvarande i 0,23 kr.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.