En skola i ledarskap

Långseglande är trångt och ställer höga krav på kommunikation. Långt ifrån alla har det rätta psyket.

På en ö i Stockholms skärgård sitter en semesteravslappnad Henrik Gustafsson. Han är idrottspsykologisk rådgivare och jobbar åt Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, med svenska idrottare på väg till OS i Rio nästa sommar. Han har hand om hela skalan av idrottare från judo till friidrott, bland annat två tävlingsseglare.

Perfekt läge på ön för lite egen segling, kan tyckas. Men nej, Henrik Gustafsson är själv något av en landkrabba.

Fast det spelar ingen roll, hävdar han. Den mentala träningen är rätt lika mellan idrotterna. Oftast handlar det om att lära sig hantera tankar och känslor som dyker upp under stress.

– Du kan vara nervös, trött eller hamna i riskfyllda situationer. Trots att vi i samhället oftast inte har faror på riktigt så svarar kroppen som om det vore just fara.

– I segling kan det däremot verkligen vara på riktigt, besvärligt väder kommer ju hela tiden.

Han tycker att det finns likheter mellan tävlingsseglare och långseglare. I båda situationerna är besättningen väldigt nära varandra under lång tid på liten yta. Då gäller det att kunna hantera irritation och kommunicera bra med varandra.

Risken är kanske ännu lite större för långseglare att bli stressade och hungriga. Marginalerna minskar medan riskerna ökar att drabbas av så kallad ”choking” eller panikreaktion.

– Du får en massa emotioner. Du känner rädsla för att du ska känna rädsla.

Det är gammal evolution som slår till, att vi antingen ska stå stilla och spela döda eller fly. Kamp eller flyktsystemen slår på.

Man kan lära sig att muskulärt känna igen symtomen: att hjärtat klappar och kroppen kallsvettas. Det är då du ska ha en plan för vad du ska göra.

– Ta ett andetag, släpp ner axlarna, och agera precis så som du har tänkt ut innan, säger Henrik Gustafsson och avslutar resonemanget med insikter som kanske kan ge en liten hänvisning till varför många chefer gillar segling:

– Det krävs även bra ledarskap på sjön. Du ska vara duktig på att agera under press och du ska vara duktig på att kommunicera, att kunna ge direktiv samtidigt som du ska kunna lyssna in. Samspel är vad som gäller på sjön.

Att långsegling kan vara enkelt för många – men verkligen inte för alla, vittnar Lars Hässler om. Han är en omtalad lång-, eller längeseglare, som han säger själv. Vid 42 års ålder bestämde han sig för att hoppa av karriären som råvarumäklare och göra jordenruntseglandet till sitt liv. I dag är han 69 år. När Affärsvärlden når honom sitter han på sin båt Jennifer utanför norska kusten, på väg hem från en resa till Svalbard.

En av gästerna som skulle ha följt med hem mönstrade av i Svalbard.

– Seglingen var visserligen tuff med kuling på Barents hav, men mest var det att han inte fixade att bo så tätt. Och då bor vi ändå bra här i dubbelhytter med egen dusch.

Lars Hässler – som bland annat gett ut alla skärgårdsseglares bibel, Arholma-Landsort – lever på royalties, föredragsarvoden och på att ta passagerare med under seglatserna.

Många är de som följt med för att pröva på och insett att långsegling är deras grej. Andra har blivit sjösjuka och förstått att de ska göra annat.

Till skillnad från när Lars Hässler började är det mycket enklare i dag, menar han.

– Med Ais-systemet på skärmen, till exempel, ser du alla andra båtar och de ser dig, säger Hässler.

Lars Hässler fyller i att det viktigaste nog är den mentala inställningen:

– Det måste vara en dröm som man vill uppfylla; att se världen, att vilja segla och samtidigt ha sitt hem med sig.

Men att man skulle behöva vara rik och ha mycket pengar stämmer inte alls, menar Lars Hässler. Man kan köpa en gammal Vega för under 30 000 kronor och segla jorden runt med den.

– Alla behöver inte göra som Arne ­Mårtensson och köpa en båt för 15 miljoner kronor.

Av: Anders Frelin

Näringslivstoppar som seglar

Niklas Zennström, Skypegrundare, kappseglare som vunnit Fastnet Race, Mini Maxi VM och TP52.

Torbjörn Törnqvist, ­Gunvor, kappseglare bakom America’s Cup-deltagaren Artemis.

Staffan Sahlén, Ework och Sagax, ordförande i KSSS, tävlar EM i Drake, klass­vinnare i Gotland Runt i år.

Marcus Wallenberg, I­nvestor, klassvinnare Gotland Runt i år.

Jacob Wallenberg, Investor, tidigare ordförande i KSSS, kappseglar Drake och har även segrat i Gotland Runt.

Olof Faxander, före detta Sandvik-vd, långseglare.

Jonas Wiström, ÅF, både kappsegling och lång­segling.

Lennart Evrell, Boliden, framgångsrik kappseglare, bland annat vinst i ­Gotland Runt.

Kristoffer Melinder Nordic Capital – kappseglare.

Anders Nordquist, Arvid Nordquist – kappseglare och långseglare.

Per-Olof Söderberg, Ratos, kappseglare.

Fredrik Karlsson, Lifco, kappseglare, vunnit ­Gotland Runt.

Magnus Groth, vd SCA, kappseglare, vunnit ­Gotland Runt.

Carl-Henrik Svanberg, BP och AB Volvo, långseglare.

Per Svärdson, Apotea, kappseglare.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.