ENEA DATA: Köpläge i realtid

På sikt kommer Enea att bli mer programvara och mindre konsult.Det talar för kursuppgång.

Enea Data har i likhet med de flesta traditionellaIT-konsultföretagen backat på börsen i år. Istället föredrarplacerarna konsulter som riktar in sig på internet. Menplacerarna har missat att Enea Data är mer än ettkonsultföretag. Det är i bolagets programvarusatsning, OSE, därden verkliga potentialen finns.

Växer med mobiltelefoner

OSE är ett så kallat realtidsoperativssystem. Det är en typ avprogram som styr funktioner i datorsystem som sällan syns, mensom har stora säkerhets- och precisionskrav.Realtidsoperativsystem finns till exempel i mobiltelefoner,bankomater, bilar med mera. Exempelvis Ericsson använder OSE isina mobiltelefoner.Målet är att OSE ska bli den ledande realtidsmotorn iinternetvärlden, enligt Eneas VD Åke Dovärn. Men ännu är dennamarknad fragmenterad med många olika konkurrerande system. Eneavill bli branschledare och arbetet har redan givit resultat. Detsenaste året har bolaget börjat leverera till ett par storaspelare, exempelvis Nokia, Lucent och Alcatel.Men bolagets halvårsrapport nådde inte riktigt upp till vadmarknaden hade väntat sig främst till följd av just OSE.Operativsystemet OSE omsatte 54,4 miljoner och gjorde en förlustpå 24,3 miljoner medan konsultverksamheten tjänade 27,2miljoner.I samma veva sänkte Enea vinstprognosen för helåret. Från atttidigare förutspått ett resultat på över 33 miljoner spås nu ettresultat på mellan 23 och 33 miljoner. En av anledningarna tillresultattappet är just framgångarna hos nya kunder. Det ärnämligen dyrare att få den första ordern än vad det kostar attfå uppföljningsorder, vilket också visat sig ihalvårsresultatet.Dessutom har Enea haft lite problem med att kommunicera tillaktiemarknaden hur bolaget tar betalt för sin programvara. OSEingår exempelvis i Ericssons mobiltelefoner, men bolaget fårinte betalt för varje mobiltelefon som OSE sitter i.

Lever på nya projekt

Istället köper Ericsson rätten till OSE för ett fast pris plusett rörligt pris, baserat på hur många utvecklare som ärinblandade i projektet och hur många enheter den färdigaprogramvaran ska sitta i. Det innebär dock inte att Eneasintäkter från Ericsson är slut. Tvärtom betalar Ericsson ochandra kunder för varje nytt utvecklingsprojekt. På Ericsson,Nokia och Lucent görs hundratals projekt varje år, vilket göratt OSE har mycket goda tillväxtmöjligheter hos varje befintligkund. Därför är också Eneas genombrottsorder viktiga. Möjligheterna ärstora att sälja mer till de nya kunderna, dessutom till lägrekostnader. Åke Dovärn tror att Enea ska kunna sälja för 40-70miljoner årligen på de nya kunderna.Eneas tillväxtprognos för realtidsoperativsystem är ganskaförsiktig, 25-30 procent per år. Men bolaget har förutsättningaratt växa snabbare, Enea är fokuserad inom de snabbväxandesegmenten, främst tele- och datakom. Enligt Åke Dovärn ärtillväxten i dessa nischer närmare 40 procent.Oron är också obefogad för att OSE ska bli överflödigt när detnya operativsystemet EPOC lanserats (ägt av bland andra Nokiaoch Ericsson via Symbian). Tvärtom arbetar Enea för att systemenska fungera ihop.Andra programvaruföretag som Teligent och Telelogic harvärderats upp ordentligt i spåren av Microsofts köp av Sendit.Likheterna mellan Enea och dessa programvaruföretag är slående.Samtliga säljer internationellt till stora namnkunniga kunderoch är inriktade på de snabbast växande segmenten. OSE är någotmindre än de andra två, men växer snabbare. Tillväxtmålen ärockså ungefär desamma, bolagen ska växa med minst 50 procent perår de närmaste åren.

OSE värt 600 miljarder

Telelogic och Teligent värderas till 1,2 respektive 1,3miljarder. Programvaruföretag är alltid svåra att värdera, mengentemot dessa två borde OSE försiktigt räknat betinga ett värdepå åtminstone 600 miljoner. Hela Enea-koncernen värderas idagsläget till drygt 910 miljoner. Då ingår förutomprogramvaruverksamheten också en lönsam konsultverksamhet sombör tjäna 50 miljoner i år, vilket talar för en prislapp påomkring 700 miljoner för konsultdelen.

Aktien: Köp

En förutsättning för en snabb omvärdering av Enea är sannoliktatt koncernen delas. En styckkalkyl kan ge en kursuppgång på 40procent för aktien. Ledningen är öppen för en sådan utveckling,men har inte preciserat tidpunkten.Men även utan en uppdelning är hävstången i resultatet avsevärdnär OSE vänder till vinst. Trots att läget för IT-aktier ärskakigt för närvarande så ser Affärsvärlden ett köpläge för denlångsiktige.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.