Eniro rasar och rusar på börsen

Eniros stamaktie faller med 13 procent emedan preferensaktien är upp 29 procent i ett lättnadsrally efter beskedet om nyemission.

Sökföretaget Eniros styrelseförslag om en fullt garanterad företrädesemission av stamaktier om cirka 458 miljoner kronor och en placerad riktad konvertibelemission om 500 miljoner kronor får genast kraftig kurseffekt på bolagets utestående stamaktier och preferensaktier.

Stamaktien noteras nära 13 procent lägre till kursen 5,81 kronor på grund av den kraftiga utspädning som föreslås. Det framgår av SIX Edge klockan 09.25 på fredagen. Samtidigt noteras Stockholmsbörsens totalavkastningsindex SIXRX 0,1 procent lägre för dagen.

Teckningskursen i den nya stamaktieemissionen är satt till 1,50 kronor per aktie och varje befintlig stamaktie ger tre teckningsrätter där en teckningsrätt ger rätt att teckna en ny stamaktie. Fulltecknad emission skulle alltså innebära fyra gånger fler stamaktier än i dag.

Preferensaktierna, som alltså slipper den typ av förslag om ofördelaktiga utbyten som vissa aktörer i marknaden spekulerat kring, stiger 29 procent till 405 kronor. Den årliga direktavkastningen motsvarar nu cirka 11,9 procent.

De konvertibler om nominellt 500 miljoner kronor som samtidigt föreslås emitteras till ”institutionella och kvalificerade investerare i Sverige och internationellt” kommer löpa med en årlig räntesats om 6 procent. Konvertiblerna förfaller till betalning den 14 april 2020 och konverteringskursen är initialt satt till 1,95 kronor.

Värt att notera är att konvertiblerna i kapitalstrukturen blir seniora i förhållande till preferensaktierna, vilka i sin tur är seniora i förhållande till stamaktierna.

Huvudägare som Staffan Persson och Danske Capital samt bland andra bolagets styrelseordförande Lars-Johan Jarnheimer har lämnat bindande åtagande för teckning av aktier motsvarande respektive pro rata andel av företrädesemissionen.

Återstående andel av företrädesemissionen är garanterad av ett konsortium bestående av i huvudsak svenska institutionella investerare, inklusive börsnoterade Catella och Bure Equity.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.