Eon säljer verksamheter

Det tyska energibolaget Eon säljer sin spanska och portugisiska verksamhet, lägger om sin strategi och meddelar samtidigt en nedskrivning på 4,5 miljarder euro i det fjärde kvartalet.

 Utsikterna för ebitda och det underliggande nettoresultatet för helåret bekräftats samtidigt som en utdelning på 0,50 euro per aktie fastslås för både 2014 och 2015.

Bolaget ska fokusera på förnyelsebar energi, distribution och kundlösningar och knoppa av återstoden, som består av konventionell elproduktion, global energihandel samt prospektering och produktion, i ett nytt företag.

Förändringarna meddelas i ett pressmeddelande där Eon skriver att den nuvarande breda affärsmodellen inte kan möta dagens utmaningar på energimarknaderna.

“Eon vill utnyttja tillväxtpotentialen som uppkommer när energivärlden omvandlas. Därutöver kommer vi att skapa ett solitt och självständigt bolag som säkrar tillgången i övergången. De här två uppdragen är så fundamentalt olika att två separata, fokuserade bolag har de bästa framtidsutsikterna”, kommenterar vd Johannes Teyssen.

Den nya inriktningen kräver mer investeringar och av den anledningen höjer bolaget capex-prognosen för 2015 med en halv miljard till 4,8 miljarder. Särskilt fokus kommer att läggas på vindkraft i Europa och på andra “utvalda målmarknader”.

Avknoppningen kommer att förberedas under 2015 och klubbas igenom på årsstämman 2016. Eon kommer att behålla en minoritet i det nya bolaget som man över tiden avser att gradvis sälja av.

Den spanska och portugisiska verksamheten kommer att säljas till en av Macquaries infrastrukturfonder för 2,5 miljarder inklusive skulder. Därutöver överväger bolaget en försäljning av den italienska verksamheten samtidigt som prospekterings- och produktionsverksamheten i Nordsjön uppges vara under en “strategisk översyn”.

Bolaget kom även med nyheter av mer finansiell art. På grund av “förändrade marknadsförhållanden” gör bolaget en nedskrivning på 4,5 miljarder euro, främst hänförligt Sydeuropa och produktionstillgångar, i det fjärde kvartalet. Under årets första tre kvartal gjorde Eon nedskrivningar på totalt 0,7 miljarder.

Nedskrivningen innebär att det rapporterade nettoresultatet kommer att vara kraftigt negativt för helåret. Helårsprognosen för rörelseresultatet exklusive ned- och avskrivningar, ebitda, och det underliggande nettoresultatet upprepas dock och lyder alltjämt 8-8,6 miljarder respektive 1,5-1,9 miljarder.

Slutligen meddelas att bolagets styrelse klubbat igenom att utdelningen ska vara 0,50 euro per aktie både 2014 och 2015 oavsett vad som händer med avyttringen av tillgångarna, hur det nya bolaget kommer att behandlas redovisningsmässigt och hur det går i tvisten kring den tyska skatten på kärnbränsle.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.