Ericsson-konkurrent gör miljardemission
Ericssons kinesiska konkurrent Huawei har precis avslutat en nyemission riktad till personalen på 7 miljarder RMB, ungefär motsvarande belopp i kronor. Ryktena surrar tätt om att företaget har drabbats av likviditetsproblem, att kunder i Asien blir allt senare med betalningarna och dessutom har börjat säga upp tidigare lagda ordrar och kontrakt.
Enligt den kinesiska tidningen China Business News den 15 december har Huawei genomfört en nyemission i företaget som tillfört sju miljarder RMB. Personal som har tecknat optioner men inte kunnat betala själva, har erbjudits ett lån från en kinesisk bank till en ränta kring 6 procent.
– De som tecknat optioner i tidigare program har fått 25 procents årlig avkastning per option, vilket gör att många ser det här som en bra placering. Många är dessutom intresserade av större poster så att de investerar omkring en halv miljon RMB var, säger en anställd i företaget till Affärsvärlden.
Den genomförda nyemissionen motsvarar cirka en tredjedel av företagets egna kapital såsom det bokförts i årsredovisningen för 2007. Företagets kassa uppgick vid den tiden till drygt 12 miljarder RMB.
Huawei är ett privatägt företag som ägs av personalen. Huawei har varit oerhört framgångsrikt de senaste åren och har utmanat världsettan inom fasta nät – Alcatel-Lucent, samtidigt som man lika framgångsrikt utmanat världsettan inom mobila system – Ericsson.
Till en början har framgångssagan byggt på mycket låga priser och framgångar hos mindre och mer priskänsliga operatörer. De allra senaste åren har dock priserna inte varit främsta vapnet då Huawei idag har förmågan att utmana även med funktionalitet. Företaget har därmed även kunnat notera framgång efter framgång hos de allra största operatörerna.
En väldigt snabb expansionstakt kräver dock oftast mycket kapital. Huawei har hittills klarat finansieringen via fördelaktiga banklån, avknoppningar och emissioner riktade emot personalen. Lönerna är i många fall låga, omkring 7.000 RMB per månad, varför optionerna har setts som ett medel att behålla personal.
Under hösten drabbades Huawei av ett rejält bakslag när företaget misslyckades med att knoppa av och sälja sin verksamhet med mobiltelefonterminaler efter allt för lågt intresse.
Enligt källor har företaget drabbats av ett andra bakslag under hösten när Huaweis lån från kinesiska banker skulle omförhandlas. Huawei fick klartecken för att omsätta det gamla lånet på 7 miljarder RMB men nej till att utöka lånen med ytterligare 7 RMB. Personer med insikt i branschen hävdar att den mindre statsägda konkurrenten ZTE gjorde sitt bästa för att de kinesiska bankerna skulle stoppa ytterligare lån till Huawei.
Både Huawei och ZTE sägs ha drabbats av problem under året. Först på grund av mindre aktivitet i Kina före och under de olympiska spelen. Dessutom har de båda företagens expansion byggt på kontrakt till mindre operatörer med svagare balansräkningar. Ordrarna har i många fall varit villkorade av förmånliga betalningsvillkor från leverantörerna och kinesiska banker. I finanskrisens spår är det framför allt denna typ av operatörer som drabbas av problem. Det ryktas därför nu om att båda företagen drabbats av flera avbeställningar av kontrakt och ordrar i framför allt Asien.
– Hauwei är helägt av sin personal och nyemissionen är till för Huawei’s anställda. Inga andra aktörer är inblandade. Varje år ger Huawei ut aktier till de anställda i ett ”Employee shared ownership plan”-program: aktieägarprogram för anställda. Syftet med programmet är att Hauwei’s anställda får ta del av företagets framgångar. Delägarskap är ett sätt för Huawei att behålla sin duktiga personal, säger en talesman för bolaget till Affärsvärlden.
Anders Elgemyr
Ola Olsson
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.