Ericssonchefen oroas av råare kriminalitet

Bombdåd och skjutningar. Den råare kriminaliteten riskerar påverka Sverige negativt som exportland. "På sikt kommer det här vara illa för vår egen konkurrenskraft", det är jag övertygad om, säger Ericssonchefen Börje Ekholm.

Världsledande telekomjätten Ericsson har det mesta av sin försäljning ute i stora världen. Men det är ett svenskt företag, med huvudkontor och många anställda i Sverige. Det är illavarslande och allvarligt när det sprängs bomber i bostadsområden, anser han. I veckan skedde dessutom en explosion nära huvudkontoret i Kista i norra Stockholm.

– Vi behöver ha en säker arbetsmiljö, en säker miljö för våra egna medarbetare, men också för oss som land betraktat. Det här tycker jag är en av de största frågorna för regeringen att ta tag i, säger Ericssonchefen.

Grundläggande krav

Han tror inte Sverigebilden utomlands har påverkats så mycket ännu.

Är folk oroliga att komma och jobba för Ericsson i Sverige?

– Nej, det skulle jag inte säga att man är, och jag skulle inte säga att det har påverkat Sverigebilden heller, säger Börje Ekholm.

Han väljer att se problemet ur ett svenskt perspektiv.

– Ett av de grundläggande kraven man kan ha på en statsmakt, det är ju egentligen att skapa en säker miljö och en säker närmiljö. Och det är klart att det är allvarligt om vi inte lyckas med det, säger Ekholm.

Svårare locka personal

Brottsligheten rent generellt har inte ökat, enligt statistiken, men den har blivit betydligt råare, med skjutningar, och på senare tid alltfler våldsamma sprängningar, inne i bostadsområden. Och uppklarningsprocenten är väldigt låg. Inte ens en av tio sprängningar under fjolåret ledde till åtal.

En annan högt uppsatt direktör, Volvo Cars vd Håkan Samuelsson, avlossade en liknande salva mot läget i Göteborg i somras. Han menade att det var svårt att locka utländsk personal till Volvos huvudstad. Brist på skolor, bostäder och även en råare kriminalitet bidrar till det.

– Göteborg måste vara attraktivt och tryggt, ett ställe dit jag vill komma och ta med mina barn, och att det finns bra skolor. Jag ska känna att här är det bra att bo – och det måste någon annan hjälpa oss med, sade han då.

Volvochefen får svar på tal om GöteborgskritikFör dåliga skolor, för få bostäder, otrygghet och hög kriminalitet. Det är skälet till varför Volvo har svårt att rekrytera internationella toppkrafter till Volvos ledningsgrupp. Den salvan avlossade Volvo Cars vd Håkan Samuelsson på onsdagen i Almedalen. OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.