ESV: Så mycket faller Sveriges BNP i år

Coronaviruset väntas leda till ett BNP-tapp på 7,5 procent i år med en arbetslöshet som stiger till drygt tio procent, enligt prognoser från Ekonomistyrningsverket, ESV.
ESV: Så mycket faller Sveriges BNP i år - stadshuset-700_binary_6960491.jpg

Underskottet i den offentliga sektorns finansiella sparande beräknas bli 7,3 procent av BNP. Det är en större coronaeffekt på svensk ekonomi än marsprognosen, uppger Ann-Sofie Öberg, biträdande avdelningschef på ESV.

I absoluta tal är underskottet 350 miljarder kronor och den offentliga sektorns bruttoskuld, Maastrichtskulden, beräknas öka till drygt 43 procent av BNP. Ökningen kommer från ökade utgifter och lägre skatteintäkter.

För 2021 spår ESV att BNP-tillväxten ökar 4,5 procent men att den höga arbetslösheten består liksom Maastrichtskulden på 43 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco