Eurokursen försvagas

De svenska obligationsräntorna har visat sjunkande nivåer under onsdagens handel och även i omvärlden var räntorna ned, men i något mindre omfattning. En del av nedgångarna kom efter svagare inflationsstatistik från EMU än väntat.

Viss avvaktan har annars gällt under förmiddagen, inför dagens väntade händelser. Under eftermiddagen presenteras bland annat amerikansk sysselsättning från ADP, Federal Reserves ordförande Janet Yellen håller ett tal med titeln “ekonomiska utsikter” och i kväll presenterar Fed sin konjunkturrapport Beige Book.

På valutamarknaden försvagades euron efter inflationsstatistiken från EMU. Såväl inflationen som kärn-inflationen hamnade en tiondels procentenhet lägre än väntat vid +0,1 procent respektive +0,9 procent i årstakt i november. ECB har penningpolitiskt möte i morgon där marknaden räknar med ytterligare lättnader.

Inflationen som är under press nedåt “ger stöd för Draghi & Co att vidta mer kvantitativa lättnader/ränteåtgärder i morgon”, kommenterar SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist efter EMU-statistiken.

“Den senaste tidens uttalanden av ECB:s ordförande Mario Draghi och chefsekonom Peter Praet lämnar inget tvivel om att centralbanken kommer att utöka sina ansträngningar för att så snart som möjligt få euroområdets inflation i linje med centralbankens definition av prisstabilitet på medellång sikt. Den enda olösta frågan är i vilken grad penningpolitiken kommer att göras mer expansiv”, skrev SEB innan statistiken.

ECB presenterar även ekonomiska prognoser och inflationsprognoser i morgon, vilket förväntas kunna motivera nya lättnadsåtgärder.

Den europeiska centralbanken meddelade i en rapport under förmiddagen att små och medelstora företag ser bättre tillgång till finansiering, där bankernas villighet att tillhandahålla krediter har ökat i de flesta EMU-länder.

Marknaden prisar samtidigt in en decemberhöjning från Federal Reserve till 75 procent enligt CME Group, innebärande en nedgång på tre procentenheter från föregående vecka. Gårdagens svaga utfall för USA:s inköpschefsindex påverkade därmed inte förväntningsbilden nämnvärt, men gav marknaden anledning att fundera kring den sannolika räntehöjningstakten från Federal Reserve.

Under tisdagskvällen sade Fed-ledamoten Lael Brainard att takten sannolikt kommer att bli långsammare och mer gradvis än vid tidigare tillfällen, även om den faktiska banan kommer att bestämmas av de ekonomiska förutsättningarna.

Vidare har Kinas planeringsenhet NDRC meddelat att man lättar på reglerna avseende företagsobligationsmarknaden i landet. Myndigheten gör det därmed enklare för företag att få in pengar från marknaden genom att emittera obligationer.

Från USA väntas reviderad produktivitet och enhetsarbetskostnader för det tredje kvartalet vid 14.30 samt ADP:s sysselsättningsrapport för november vid 14.15, vilken kan ge en indikation kring utfallet för fredagens officiella sysselsättningsrapport. Marknaden förväntar sig ett utfall på +190.000 sysselsatta.

“Skulle det visa sig riktigt så tror vi att en räntehöjning klart finns på bordet även om payrolls den här gången skulle komma in väsentligt lägre. Förmodligen skall det till en riktigt usel arbetsmarknadsrapport för att få FOMC att åter en gång tveka”, skrev Danske Bank i ett morgonbrev.

Från svenskt håll visade statistik att bytesbalansen steg till 76 miljarder kronor i det tredje kvartalet, jämfört med 62 miljarder motsvarande kvartal förra året.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.