Euroområdets tjänstesektor under förväntan

Definitivt inköpschefsindex för tjänstesektorn i EMU uppgick till 53,7 i september jämfört med 54,4 månaden innan.

Det preliminära utfallet för september och tillika marknadens förväntningar uppgick till 54,0.

”Det slutliga PMI-utfallet kom in något under det tidigare preliminära utfallet men lämnar fortsatt en signal om att EMU:s ekonomi har växt med 0,4 procent under det tredje kvartalet”, kommenterar Markits chefsekonom Chris Williamson.

Det kombinerade inköpschefsindexet (composite) uppgick till 53,6, jämfört med 54,3 månaden innan. Det preliminära utfallet var 53,9.

Ett tal över 50 indikerar expansion medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång.

”Misslyckandet för ekonomin att få upp farten över sommaren kommer ändå att bli en besvikelse för ECB, speciellt då sysselsättningen sjönk till den lägsta nivån på åtta månader”, säger Williamson.

Den försvagade expansionstakten ökar risken för att tillväxten tappar ytterligare under det fjärde kvartalet, vilket bör öka sannolikheten för att ECB utökar de kvantitativa lättnaderna, enligt Markits chefsekonom.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.