Eurpolitan flörtar med Tormod

Det finns en industriell logik i en affär mellan Europolitan och exempelvis norska Telenor och finska Elisas mobiloperatör Radiolinja. Det säger Europolitans VD Jon Risfelt i en intervju med Ekonomi24. Han hoppas att Europolitan kan komma att utgöra basen för en bredare nordisk mobilsatsning inom Vodafone-gruppen.

”Jag kan se en poäng med att satsa ytterligare i Norden. Vodafone har en uttalad strategi att finnas överallt. Vi har tittat på samtliga tre nordiska grannländer”, säger Jon Risfelt.

Budskapet från Jon Risfelt punkterar alla tråkiga kommentarer om Europolitan som en liten mobiloperatör inlåst av det stora Vodafone på den mogna svenska mobilmarknaden, en marknad som dessutom snart ska utsättas för mördande konkurrens när fem operatörer ska dela på intäkterna från tredje generationens mobiltelefoni. Vodafone äger 70 procent av aktierna i Europolitan.

Telenors VD Tormod Hermansen friade öppet till både Tele2 och Europolitan på försommaren. Tele2:s VD Lars Johan Jarnheimer gav honom blankt korgen. Nu låter det som du är positivt till en dialog? ”Ett samarbete med exempelvis Telenor är logiskt. Telenor måste slå ut sina 3G-kostnader på en större volym än 2 miljoner norska abonnenter och det kan vi erbjuda. Ett liknande resonemang gäller för finska Radiolinja”.

”Det viktiga är att förstå att vi och Vodafone inte har några låsningar. Vi kan se fördelar med allt från ett löst samarbete, till en stor ägarandel direkt i exempelvis Telenor Mobile eller Radiolinja. Jag är övertygad om att vi snart kommer att se en ytterligare konsolidering bland operatörerna i Norden och Vodafone kommer absolut att vilja vara med i diskussionerna.”

Enligt Jon Risfelt går det inte att överskatt alla fördelar som följer med att ha det stora Vodafone i ryggen när 3G-näten ska rullas ut. Vodafone är världens största mobiloperatör. Genom en rad delägda bolag över hela världen kontrollerar koncernen över 200 miljoner abonnenter, en tredjedel av alla mobilabonnenter.

Av dessa finns 1,1 miljoner i svenska Europolitans nät. Sommarens besked att Europolitan i sin helhet kommer att integreras med Vodafones produkt-och tjänsteutbud kommer att väsentligt stärka bolagets kunderbjudande. Våren 2002 byter bolaget namn till Vodafone.

”Vi har redan tvåsiffriga fördelar på inköp jämfört med om vi gjort köpen på egen hand. Nu får vi del av Vodafones hela produkt- och tjänsteutbud samtidigt som alla erbjudanden blir tillgängliga över hela Europa. Det kommer locka våra företagskunder. Och alla kostnader delas av 75 miljoner europeiska Vodafone-kunder.”

Den bild som sprids kring Europolitan idag är annars inte lika positiv. Investeringskostnader för det nya 3G-nätet hamnar hos Europolitan på 10 miljarder kronor och kommer att pressa vinsten under flera år. På aktiemarknaden vågar ingen räkna med en försäljningsökningen för just Europolitan på mer än kanske 5-6 procent per år flera år framöver, långt ifrån de senaste årens tillväxt på över 30 procent.

Men den marknadsbilden är för negativ, menar Jon Risfelt. Europolitan växte trots allt med 11 procent under det första halvåret i år och Jon Risfelt ser ingen anledning varför den skulle avta de närmsta åren.

”Jag är till och med övertygad om att branschen som helhet återigen når tillväxttal på uppemot 20 procent per år. Tänk bara på vilket värde som döljer sig inom telematik-tjänster där maskiner talar med varandra.”

Men det är en tillväxt som delas mellan 5 operatörer och en uppsjö av virituella aktörer. Alla kommer att slåss om era lönsamma företagskunder. ”Pessimismen är överdriven. Det blir tuffare för Hi3G och Orange att locka nya kunder än det tänkt sig. Förut trodde man att 3G skulle bli ett verkligt teknikskifte. Men nu har det visat sig att det i själva verket är GPRS som är förändringen. Allt som fungerar i GPRS kommer att fungera på 3G-näten, men bättre. De operatörer som har ett erbjudande idag har då en klar fördel.”

När det gäller investeringen i det nya 3G-nätet spricker dock kaxigheten. Även om Vodafone-samarbetet drar ner kostnaderna ordentligt kan inte ens Jon Risfelt räkna hem kalkylen idag. Kraven från Post- och Telestyrelsen är för hårda.

”Fick vi omförhandla villkoren med PTS skulle vi förstås hellre sprida ut investeringen på fem år istället för halva den tiden och inte heller bygga ett så omfattande nät. Löften om 3G-terminaler från tillverkarna har ju skjutits upp ett eller två år”, säger Jon Risfelt.

”Vi borde göra som i Tyskland och bara bygga UMTS-nät i tätorter och sedan fortsätta investera i GPRS-kapacitet. Jag tror att det kommer en ordentlig diskussion om det här i Sverige.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight