Exxon Mobil gör norsk exit för miljarder

Olje- och gaskonglomeratet Exxon Mobil drar sig ur Norge och säljer av tillgångar till ett värde av 4 miljarder dollar, rapporterar Reuters med hänvisning till källor.

Amerikanska Exxon har haft andelar i över 20 oljefält i Norge, andelar som förvaltats av lokala oljeproducenten Equinor och av brittisk-nederländska Royal Dutch Shell.

Köpare av Exxon Mobils andelar är enligt norska Dagens Næringsliv Var Energi. Affären väntas dock bli kommunicerad först i slutet av september, uppger tidningens källor.

Förhandlingar har dock skett med en mängd lokala aktörer, inklusive svenska Lundin Petroleum, Aker BP och DNO. Var Energi backas upp av italienska Eni och riskkapitalbolaget Hitech Vision, enligt källorna.

Exxon Mobil har de senaste tiden lagt om verksamheten i enlighet med en strategi att fokusera på amerikanska tillgångar samt på utveckling av nya fynd i Guyana. Reuters har tidigare rapporterat att Exxon också är på väg att göra sig av med tillgångar i den brittiska delen av Nordsjön, tillgångar som varit i bolagets ägo sedan över 50 år tillbaka.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.